07 Nisan 2007 00:00

Kabil’de TSK’ya zorlu görev verildi

Türkiye, Afganistan’da NATO bünyesinde Fransa ve İtalya ile dönüşümlü olarak icra ettiği Kabil Bölge Komutanlığı’nın komutasını oldukça çalkantılı bir dönemde devraldı.

Paylaş

Türkiye, Afganistan’da NATO bünyesinde Fransa ve İtalya ile dönüşümlü olarak icra ettiği Kabil Bölge Komutanlığı’nın komutasını oldukça çalkantılı bir dönemde devraldı. Ülkenin güneyinde Taliban ile Amerikan ve NATO işgal güçleri arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, başkent ve kuzey bölgelerde ise ABD destekli Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye karşı geniş bir ittifak kurulmuş bulunuyor.
Tören düzenlendi
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komutayı devralması nedeniyle Kabil Bölge Komutanlığı’nda tören düzenlendi. Kabil Bölge Komutanlığı’nı devralan Tuğgeneral Kasım Erdem, Kabil Bölge Komutanı Fransız General Patrick de Villiers ile Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) Komutanı Amerikalı Orgeneral Dan Mc Neill’in tören alanındaki birlikleri selamlamasıyla başlayan törende, Fransa ve Türkiye’nin ulusal marşları çalındı.
Tuğgeneral Erdem, törende yaptığı konuşmada, komutayı devralmaktan onur duyduğunu söyledi. Afgan yetkililere ve halkına, Türk askerlerine gösterdikleri destek ve misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Tuğgeneral Erdem, bu misafirperverliğin Türkiye’nin komuta döneminde de devam edeceğine emin olduğunu söyledi.
Tuğgeneral Erdem, “Bizler, Afgan ulusal güvenlik güçlerine olan desteğimizi ve yakın temas halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizler Afgan halkına olan desteğimizin yanında, uluslararası ve ulusal kanunlara olan saygımızı koruyarak, NATO ve BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda görevimizi yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Tuğgeneral Erdem, NATO’ya bağlı askeri gücün, Afganistan’a yardım konusunda uluslararası toplumun kararlılığının yansıması niteliğinde olduğunu savunarak, bu bağlamda Kabil Bölge Komutanlığı’nın hem bu kararlılığın göstergesi hem de “engin işbirliğinin eşsiz bir örneği” olduğunu dile getirdi. Tuğgeneral Erdem, “Bundan dolayıdır ki Kabil’deki başarılarımız sadece Kabil Bölge Komutanlığı ve ISAF için değil, tüm uluslararası toplum için çok önemlidir” diye konuştu.
Tuğgeneral Erdem, komutası altında görev yapacak asker ve personelin, görevin başarıya ulaşmasında en büyük kaynağı oluşturacağını söyledi ve başarılar diledi.
Törende, ISAF Komutanı Dan Mc Neill ile görevi devreden Fransız General Patrick de Villiers de birer konuşma yaparak, gerçekleştirilen faaliyetleri anlattılar.
Daha sonra, Tuğgeneral Erdem, Kabil Bölge Komutanlığı flamasını Patrick de Villiers’den devraldı.
Kabil Bölge Komutanlığı, Afgan başkentinde güvenlik ve yeniden yapılanma konularında görev yapıyor.
Türkiye’nin komuta süresi 8 ay sonra sona erecek. Türkiye bu görevi 6 Aralık 2007’de İtalya’ya devredecek.
Komutanın Fransa’dan Türkiye’ye geçmesiyle birlikte buradaki Türk askerinin sayısı 750’den bin 1150’ye çıktı.
Kabil’de intihar saldırısı
Bu arada, Kabil’de parlamento yakınında bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında, en az 4 kişi öldü.
Polis ve görgü tanıklarının açıklamalarına göre, intihar saldırganının bomba yüklü aracı bir polis kontrol noktasında infilak ettirmesi sonucu 3 sivil ve 1 polis öldü.
Kentin genelde kalabalık bir bölgesinde, sabah erken ve dükkanların cuma günü genelde kapalı olması nedeniyle trafiğin olmadığı saatlerde meydana gelen patlamada, yaralananların da olduğu bildirildi ancak sayı belirtilmedi.
Afganistan’da 4 binden fazla kişinin öldüğü geçen yıl, Taliban yönetiminin 2001’de ABD öncülüğündeki işgal güçleri tarafından devrilmesinden bu yana en şiddetli saldırıların düzenlendiği yıl olmuştu.
Taliban kasabayı ele geçirdi
Ülkenin güneyinde Amerikan ordusu ve NATO askerlerine direnişini sürdüren Taliban hareketi, yeni bir kasabayı ele geçirdi.
Ülkenin güneydoğusunda yer alan Zabul Eyaleti Sözcüsü Gülam Şah Alihil, sabaha karşı birçok yönden saldıran 100 kadar Taliban militanının Pakistan sınırındaki Haki Afgan’ı ele geçirdiğini, polisin de “taktik” olarak bölgeyi terk etmeyi tercih ettiğini açıkladı. Görüşü sorulan NATO ise bu bilgiyi doğrulamadı.
Saldırının, Afgan ordusuyla NATO’nun güneyde başka bir bölgede bir aydır geniş çaplı operasyon yürüttüğü sırada düzenlendiğine dikkat çekiliyor.
Taliban sözcüleri, 2007 yılı ortalarından itibaren saldırılarını yoğunlaştıracaklarını ve kontrol ettikleri bölgelerde yeniden medreseler açacaklarını ilan etmişti.
Karzai: Taliban da kardeşimiz
Öte yandan, kendi hükümetinin üyeleri dahil olmak üzere birçok savaş ağasının ve siyasetçinin karşısında cephe oluşturduğu Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, Taliban ile pazarlık masasına oturduğu ortaya çıktı.
ABD destekli Devlet Başkanı, başkent Kabil’de düzenlenen basın toplantısında, uzun süredir Afgan hükümetinin farklı organlarından temsilcilerin de katılımıyla Taliban ile görüşmeler yapıldığını söyledi.
Bazı Taliban üyelerinin de gelip kendisiyle konuştuğunu belirten Karzai, bu militan gruptan silahlarını bırakmalarını istediğini belirtti.
Görüşmelerin detayları konusunda bilgi vermeyen Karzai, bu görüşmelere üst düzey militan liderlerinin de dahil olup olmadığına değinmedi.
Afgan Talibanından silahlarını bırakmasını ve hükümete katılmasını isteyen Karzai, yabancı militanlarla anlaşmanın söz konusu olmadığını bildirdi. “Afgan Talibanları her zaman bekleriz. Onlar bu ülkeye ait, onlar bu toprakların çocukları” diyen Karzai, pişman olmaları ve ülkelerine geri dönmek istemelerinin hoş karşılanacağını ifade etti.
Ancak yabancı militanların ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Karzai, “Bunlar hayatımızı mahvediyor, insanlarımızı öldürüyor. Bu kişilerle hiçbir görüşme olmayacak” diyerek sözlerini tamamladı.
Ülkenin güney ve doğu bölgelerinde binlerce silahlı Taliban militanı olduğu tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘ABD, İran’a saldırırsa büyük kayıp verir’

SONRAKİ HABER

Esir krizinin yansımaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa