07 Nisan 2007 00:00

Kongre Vadisi için yer mi kalmadı!

Harbiye’de yapılması planlanan Kongre Vadisi projesi tartışmalara neden olurken, ‘Harbiye Kongre Vadisi’ ihalesine tek firma teklif verdi.

Paylaş

Harbiye’de yapılması planlanan Kongre Vadisi projesi tartışmalara neden olurken, ‘Harbiye Kongre Vadisi’ ihalesine tek firma teklif verdi.
Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu ve Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nin bulunduğu alanı kapsayan Kongre Vadisi projesi, sanat camiası ve mimarların tepkisine neden oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı ‘Harbiye Kongre Vadisi’ ihalesine ise teklif veren tek firma Arima Mimarlık oldu.
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Prof. Dr. Uğur Tanyeli, “İstanbul’da kongre merkezi yapılacak yer mi kalmadı, kentin merkezindeki kültür donatılarını ortadan kaldırmak İstanbul’a ihanettir” dedi.
‘Akla mantığa uymuyor’
Türkiye’nin en büyük kongre merkezinin Lütfi Kırdar’ın bulunduğu alanın altında yapılmasını öngören projeyi NTV’ye değerlendiren Prof. Dr. Uğur Tanyeli, “Dünyanın hiçbir metropolünde kentin merkez kesimindeki bütün kültür donatılarını bir kongre turizmine feda etmek doğru bir davranış olamaz, dünyada bunun bir benzeri yok. Cemal Reşit Rey’i, Muhsin Ertuğrul’u yıkacaksınız yerine kongre merkezi yapacaksınız, bu kesinlikle akla mantığa sığmaz. Niye İngilizler, İtalyanlar, Fransızlar bunu yapmıyor da biz yapıyoruz, düşünmek lazım” diye konuştu.
“Bunun altında da bazılarının iddia ettiği gibi siyasi bir rant olduğunu da düşünmüyorum, bana sadece bilinçsizlik ve yanlış hesap gibi geliyor” diyen Prof. Tanyeli, “Siz şehrin göbeğinde İstanbulluların kullandığı merkezleri İstanbullulara kapatıyorsunuz ve mesela yurtdışından arada sırada pediatri kongresine gelecek adamlara açıyorsunuz. Bunu yapmaya hakkınız var mı?” dedi.
İstanbul’un turistik bir merkez olduğunu vurgulayan Tanyeli, “10 milyon insanın taleplerini hiçe sayıp 10 günlüğüne kongre turizmi için gelen adamları düşünemeyiz. Onlar da İstanbul’un hayatına katılırlar, gerçek turizm de zaten böyle olur. Paris’i turistik yapmıyorlar, turistler Paris’in yaşamına katılıyor. Çünkü gelişmiş ülke turizminde turist, kentin yaşamına katılır” şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Karadeniz ‘kıyım yolu’ bugün açılıyor

SONRAKİ HABER

öküz-tren diyaloğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...