07 Nisan 2007 00:00

Bakanlık genelgesi ısrarla uygulanmıyor

F tipi cezaevlerindeki tecride karşı çalışma yürüten TUYAB, cezaevi koşullarında tedavisi mümkün olmayan hasta tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılması talebiyle kampanya başlattı.

Paylaş

F tipi cezaevlerindeki tecride karşı çalışma yürüten TUYAB, cezaevi koşullarında tedavisi mümkün olmayan hasta tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılması talebiyle kampanya başlattı. Kampanya çerçevesinde, gerekli tedavileri yapılamayan mahkumların cezaevlerinde ölüme itildiklerine dikkat çekiliyor.
Kampanya ile aynı zamanda Adalet Bakanlığı’nın F tipi cezaevleriyle ilgili yayınladığı genelgenin uygulanmasını sağlamak ve keyfi disiplin cezalarının önüne geçmek de hedefleniyor.
Kampanyanın yürütücülerinden Eyüphan Başar, Malatya Cezaevi’nde yatan kız kardeşi Gülmisal Başar ve dört arkadaşı hakkında, ölüm orucunun bittiği gün “Gereksiz yere türkü söylemek”, “Gereksiz yere halay çekmek” ve “Gereksiz yere slogan atmak” gibi gerekçelerle disiplin soruşturması başlatıldığını belirterek, “Hiç olmazsa ‘gerekli halleri’ söylesinler de, tutuklu ve hükümlüler de ona göre türkü söylesin, halay çeksinler” dedi.
Hasta mahkumların durumuna dikkat çeken Bahar Ertürk ise tecridin hafifletilmek bir yana her geçen gün daha da ağırlaştırıldığına işaret ederek, Ankara Sincan F Tipi Cezaevi’ndeki Mesut Deniz’e Adli Tıp Kurumu tarafından “F tipi cezaevi koşullarında yaşamını sürdüremez” raporu verilmesine rağmen bu konuda herhangi bir ilerleme sağlanamadığını ifade etti.
Abisi Kemal Ertürk’ün de durumunun Mesut Deniz’den farklı olmadığını anlatan Ertürk, “Abim, diyabet ve hipertansiyon hastası. Kimi zaman 15-20 gün yataktan kalkamıyor. Suyuna bile yataktan sürünerek ulaşabiliyor. Bırakmak bir yana gerekli ilaçlar bile verilmiyor. Doktorlar diyet yemekleri yemesi gerektiğini söylüyor fakat 2 yıldır bu yemekler idare tarafından verilmiyor” diye konuştu.
İnsan öğütüyor
F tiplerinin tecrit etme ve yalnızlaştırma mantığı üzerine kurulduğunu kaydeden Sezamis Horuz, “Amaç bu olunca genelgeler ve yasalar uygulanmaz oluyor” diyerek yasa ve genelgenin birbiriyle çeliştiğini söyledi. Disiplin cezaları, kadro eksikliği ve yer sorunu gibi gerekçeler ile tutuklu ve hükümlülerin görüştürülmediğini kaydeden Horuz şöyle konuştu: “Hasta tutukluları o koşullar da tutmak, onları öldürmekten farksız. Disiplin cezaları büyük bir sorun olarak önümüzde duruyor. Kimi aileler 6 aydır çocuklarıyla görüştürülmüyor, mektupları ulaştırılmıyor. Aileler çocuklarının yaşayıp yaşamadığını bile bilmiyor. Bir ceza bitmeden diğeri başlıyor. F tipleri insan öğütme merkezlerine dönüştü.” (İstanbul/EVRENSEL)
Ersin Büyüktaş
ÖNCEKİ HABER

Yeni bir kayıp daha mı?

SONRAKİ HABER

SANSÜRE HAYIR!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...