07 Nisan 2007 00:00

2008 öğrenciler için sınav yılı olacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yaptığı yeni düzenlemelerle sınav yükünü artırdı. Bakanlık, Ortaöğretim Kurumları Sınavı’nı (OKS) kaldırarak yerine 6. 7 ve 8’inci sınıflarda yapılacak Seviye Belirleme Sınavı’nı (SBS) getirdi.

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yaptığı yeni düzenlemelerle sınav yükünü artırdı. Bakanlık, Ortaöğretim Kurumları Sınavı’nı (OKS) kaldırarak yerine 6. 7 ve 8’inci sınıflarda yapılacak Seviye Belirleme Sınavı’nı (SBS) getirdi. Öğrenciler, Seviye Belirleme Sınavı’na girmeye 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılından itibaren başlayacak. 2008 aynı zamanda 4 seneye çıkarılan liselerin mezun vermeyecek olması nedeniyle de üniversite adaylarınca ‘beklenen yıl’ oldu.
Kaldırılma nedenleri
“Yeni müfredata uymadığı, öğrencileri 1 saatte kaderlerini belirlemeye ittiği, test tarzına neden olduğu, okuldan uzaklaştırarak dershaneye yönlendirdiği, yabancı dil eğitiminin başarıya ulaşmasını engellediği” gibi gerekçelerle Anadolu öğretmen, fen ve bazı meslek liselerine öğrenci alımını sağlayan OKS’yi kaldıran MEB, ‘Seviye Belirleme’ adı altında üç sınav yapmayı kararlaştırdı.
Nasıl işleyecek
Bu yılki birinci sınıflar, Seviye Belirleme Sınavı’na tabi tutulmayacaklar. Bu öğrenciler önümüzdeki sene sınava girecekler ve 2 senenin ortalamasıyla değerlendirilecekler.
SBS’de, öğrencilerin sınavlardan aldıkları puanların ortalaması bulunacak ve bu ortalamanın yüzde 70’i hesaplanıp yerleştirme puanına yansıtılacak. Yerleştirmeye öğrencilerin ilköğretimdeki notlarının ortalaması da yüzde 25 oranında yansıtılacak. Öğrencilerin yöneltme ve davranış notları (sosyal ve kültürel katkı) da yüzde 5 oranında ilave edilecek.
Öğrencileri yerleştirmeye yüzde 25 oranında yansıyacak başarı puanının ‘şişirilmemesi’ için MEB, 81 ile göndereceği bir genelge yayınladı. Öğrencilerin sınavdan aldıkları notlarla ilköğretimdeki notlarının çelişmesi durumunda okul ve öğretmenlere yönelik yasal işlem yapılacak. (İstanbul/EVRENSEL)
Üniversite adayları için büyük fırsat

2005-2006 Eğitim-Öğretim yılında liselerin 4 seneye çıkarılması, üniversite adayları için fırsata dönüşüyor. Her yıl sınava giren kişi sayısının artması sonucu 2 milyona yaklaşan aday sayısı 2008 yılında liselerin mezun vermeyecek olmasından dolayı yaklaşık 750 bin düşecek. Bu nedenle liseyi bitiren ve Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) başarılı olamayan üniversite adaylarını şimdiden Haziran ayında düzenlenecek ÖSS heyecanı sardı.
Uğraş Vatandaş
ÖNCEKİ HABER

GÜNLÜK

SONRAKİ HABER

Genelgenin takipçisiyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa