08 Nisan 2007 00:00

Elektriği de işçiye ödettirecekler

Patronlar keyfi uygulamalarla işçilerin haklarını ellerinden almayı sürdürüyor. Yasalara göre asgari ücretin altında işçi çalıştırılması yasak.

Paylaş

Patronlar keyfi uygulamalarla işçilerin haklarını ellerinden almayı sürdürüyor. Yasalara göre asgari ücretin altında işçi çalıştırılması yasak. Ama patronlar kurdukları sistemlerle işçileri bunun da altında çalıştırmanın yollarını arıyor. İtiraz eden kapı önüne konuyor. Yetkili merciler ise bu hukuksuzlukları görmezden geliyor.
Hukuksuzluk ve gaspın bir örneği Malatya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve 300 işçinin çalıştığı Mert Çorap Fabrikası’nda yaşandı. Fireleri gerekçe göstererek asgari ücret olan ücretlerinden 50 YTL kesinti yapan patrona karşı çıkan 30 işçi kapı önüne kondu.
Perşembe günü fabrika müdürü Erhan Demirkol makine dairesinde çalışan 60 işçiyi toplayarak bundan sonra ücretlerin akort (parça başı) sistemine göre ödeneceğini söyledi. Uygulanacak yeni ücret sisteminde işçilere yine asgari ücret verileceğini ama her aya her bölümde çıkan fire kadar işçilerin maaşlarından kesinti yapılacağını söyledi. Bu aya ilişkin olarak yüzde 12 fire olduğunu bunun için de maaşlardan 50 milyon kesinti yapılacağını belirtti. İşçi başına kesilecek olan 50 milyonun havuzda toplanacağını ve daha sonra firelerin azalması durumunda bu fonda toplanan paraların işçilere dağıtılacağını ifade etti.
İşçiler toplantıda; zaten fire yüzde 12’den aşağı düşmüyor. Bu kabul edilemez diyerek tepki gösterdiler. Makinelerin kırılan iğne, platin gibi parçalarının da kendilerinden kesildiğini anlatan işçiler maaşlarının her ay eksik ödendiğini belirttiler. Maaş bordrolarının 403 milyon üzerinden düzenlenmesine rağmen her ay 10 ile 20 milyon arasında kesinti yapıldığını, bunu gündeme getirdiklerinde bu duruma hiçbir yasal gerekçe gösterilemediğini ifade ettiler. Aldıkları asgari ücretle zaten geçinemediklerini, kirayı, evin ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını söyleyen işçiler bu kesintiyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtiler.
İşçilerin tepki göstermesi üzerine fabrika müdürü Erhan Demirkol’un, “Bizim yapacağımız kesinti bu, işine gelen kalır, çalışır, işine gelmeyen kapının yolunu biliyor” diyerek işçilere kapıyı gösterdi. Bunun üzerine ertesi gün notere giden 30 işçi işverenin yasal olmayan bu uygulamasını kabul etmeyeceklerini içeren bir ihtarname gönderdiler. Ancak, aynı gün saat 15.00’te işyerine işbaşı yapmak üzere giden işçiler işe alınmadılar. Malatya Organize Sanayi’nin girişinde servislerden indirilen işçiler yaklaşık 2 km’lik yolu yürüyerek fabrika önüne geldiler.
Fabrika önünde toplanan işçiler işe alınmadılar. Patronun 25 kişilik bir liste yaptığı ve işe alınmayacakları kapı güvenliğine bildirdiği açıklandı. İşçilerin yetkili biriyle görüşme talebi kabul edilmedi.
Mesailer de gasp ediliyor
Görüşme yaptığımız işçiler gazetemize çalışma koşulları hakkında çarpıcı bilgiler verdiler. Makine bakım ustası Fatih Polat, “hemen her gün fazla mesai yapıyoruz. Yeri geliyor hafta tatillerini de kullanmıyoruz. Buna karşılık herhangi bir fazla mesai alamıyoruz. Ne bordroya yansıyor, ne de veriliyor” diyor. Oğuzhan Akın, kapıda giriş çıkışları denetlemek için kart bastıklarını, ancak işten hangi saatte çıkarlarsa çıksınlar kapıdaki bilgisayarın mesaiyi göstermeyerek, normal saatte çıkmış gibi kayıt ettiğini ve bundan dolayı mesai ödenmediğini söylüyor. Maşlarının zamanında ödenmediğini ve her ay 15- 20 gün geciktiğini vurgulayan işçiler, haklarımıza sahip çıktığımız için işten atılıyoruz, hukuk bu mu, adalet bu mu” şeklinde tepki gösterdiler.
Dün fabrikada çalışan ustalardan Turgut Gelir “Patronun açıkladığı listede olanlar servise binemez” diyerek işçileri servise almadı. Haklarını almak için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten işçiler iş başı yapmayı bekliyorlar. (Malatya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Man’da tedirgin bekleyiş

SONRAKİ HABER

Pakistan’da mezhep çatışmaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...