08 Nisan 2007 00:00

Man’da tedirgin bekleyiş

Man Ankara Fabrikası’nda bugünlerde “çok sayıda işçinin işine son verileceği” söylentisi dolaşırken, 3 bin civarında işçi kaygı içinde. Türk Metal Sendikası yöneticileri, “Söylentiler kasıtlı ve yalan” iddiasında bulunuyor.

Paylaş

Man Ankara Fabrikası’nda bugünlerde “çok sayıda işçinin işine son verileceği” söylentisi dolaşırken, 3 bin civarında işçi kaygı içinde. Türk Metal Sendikası yöneticileri, “Söylentiler kasıtlı ve yalan” iddiasında bulunuyor.
Ankara Esenboğa yolunda kurulu olan MAN Türkiye Ankara Fabrikası’nda 2 bin 700’ü kadrolu olmak üzere, taşeronlarla birlikte 3 bine yakın işçi çalışıyor. 2006’da kamyon üretimini durduran fabrikada otobüs üretiliyor. Kamyon üretimi Polonya’ya kaydırılırken, yeni yatırımlar ağırlıkla yurtdışında yapılıyor. Fabrikada son dönemde yaşananlar ve yayılan söylentiler MAN işçilerini tedirgin ediyor.
Gazetemize konuşan MAN işçileri, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden alınan ihalenin bitmesinin ardından sözleşmeli işçilerin işine son verildiğini, kablo üretimi bölümünde çalışan yaklaşık 20 işçinin yıllık izne çıkarıldığını, çeşitli gerekçelerle işten çıkarmalar yaşandığını belirttiler. “Mevcut ihalelerin bitmesinin ardından 700-800 arası işçiye çıkışının verileceği” yönünde söylentilerin fabrikada yaygınlaştığını kaydeden işçiler, “Müdürler, şefler toplantı üstüne toplantı yapıyorlar.
‘Kriz var, ihale alamadık, işçi çıkarma olabilir’ diyorlar. Kaygılı ve tedirgin bir bekleyiş içindeyiz, psikolojimiz bozuldu” dediler.
2 yıl önce fabrikada birçok bölümün taşerona verilmesi yönünde girişimler olduğunu anımsatan MAN işçileri, “O zaman bütün işçiler olarak, sendika olarak tepki gösterdik, patronu vazgeçirdik. 2 yıl önce yapamadıklarını şimdi yapmak istiyor olabilirler” diye konuştular. Fabrikada örgütlü olan Türk Metal Sendikası’nı ve işyeri temsilcilerini de eleştiren işçiler, “Sanki fabrikada bir şey yokmuş, olanlar onları ilgilendirmiyormuş gibi davranıyor” dediler.
‘Söylentiler yalan’ iddiası
Türk Metal Sendikası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Bayraktar ise, fabrikada dolaşan söylentileri ve işçilerin tedirgin olmalarını doğrularken, “Söylentileri kasıtlı olarak çıkaran belli çevreler var” iddiasını ortaya attı. Bayraktar, “Kesinlikle işten çıkarma gibi bir şey yok. Ülkede olumsuz bir tablo var. Üretimde de etkilenme var, siparişlerin azalması söz konusu. Böyle dönemlerde her kafadan bir ses gelir. İşçilere söylentilerin yalan olduğunu anlatıyoruz, işçileri bilgilendiriyoruz” dedi. İşyerinde taşeronlaştırma ya da işten çıkarmalara izin vermeyeceklerini belirten Bayraktar, “İşçiler bizim de ekmek kapımız, onların sayesinde buradayız. Gerekeni yaparız” diye konuştu.
Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz fabrika yöneticilerine ise “yurtdışında olmaları” nedeniyle ulaşamadık.
EMEP’lilere saldırı
Fabrikanın bulunduğu bölgede “Man’da neler oluyor” başlıklı, işçileri “birlik ve dayanışma içinde olmaya” çağıran bir bildiri dağıtan EMEP üyeleri önceki gün kimliği belirlenemeyen bir grubun saldırısına uğradı. Saldırı sonucunda bazı EMEP’liler yaralandı. EMEP Ankara İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada, bu çirkin saldırıyı kınadıklarını, saldırının sadece Emek Partisi’ne değil, işten atılma ve gelecek kaygısı taşıyan Man işçilerine yapıldığını belirtti. Açıklamada, “EMEP işçi sınıfını sermaye ve işbirlikçilerine karşı uyarma, aydınlatma mücadelesini sürdürecektir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TÜMTİS’lilere saldırı protesto edildi

SONRAKİ HABER

Elektriği de işçiye ödettirecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...