08 Nisan 2007 00:00

BES üyeleri ‘ücrette ve vergide adalet’ istediler

Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen 2 bini aşkın Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi, “Eşit işe eşit ücret, vergide adalet ve insanca bir yaşam” istedi.

Paylaş

Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen 2 bini aşkın Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi, “Eşit işe eşit ücret, vergide adalet ve insanca bir yaşam” istedi. Ankara dışından gelen BES üyeleri dün sabah saatlerinde Kurtuluş Parkı’nda, Ankaralı BES üyeleri ise Ankara 1 No’lu Şube önünde toplandılar. İki grubun önüne de barikat kuran polis, emekçilerin Kızılay’a yürümesini engellemek istedi. Polis sık sık “zor kullanırız” şeklinde anons yaparken, emekçiler, “Emekçiye değil çetelere barikat” sloganıyla yanıt verdiler. Polis ile sendika yöneticileri arasında yapılan görüşmenin ardından polisin barikatı kaldırmasıyla emekçiler Kurtuluş’tan Kızılay’a yürüyüşe geçtiler. Yürüyüşe çok sayıda sendika, kitle örgütü ve parti yöneticisi de destek verdi.
BES üyeleri, “Sözleşmeli köle olmayacağız”, “Savaşa değil emekçiye bütçe” sloganlarını attılar. Son dönemde sendikacılara ve emekçilere verilen cezaları da protesto eden BES’liler, sendika bülteni dağıttığı için memuriyetten çıkarılan BES İşyeri Temsilcileri Zülbiye Aygün ve Hülya Çağlar’a da sahip çıktılar.
Yürüyüş Sakarya Caddesi’nde sona ererken, BES yöneticilerinden oluşan yaklaşık 20 kişilik bir heyet Maliye Bakanlığı’na hareket etti. Polis Maliye Bakanlığı önünde de BES’lilerin önüne barikat kurarken, az sayıda kişinin Maliye Bakanlığı’na girmesine izin verdi. BES yöneticileri taleplerini içeren bir dosya ile büro emekçilerinden toplanan binlerce dilekçeyi Maliye Bakanlığı Protokol Müdürü’ne iletti.
‘Suçu işlemeye devam edeceğiz’
BES Genel Başkanı Mustafa Çınar, yaptığı açıklamada polisin tutumunu kınayarak, her türlü baskıya rağmen alanlarda olmaya devam edeceklerini söyledi. KESK ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticilerine verilen cezaları kınayan Çınar, “Hak aramak suçsa, bu suçu işlemeye devam edeceğiz” dedi. AKP Hükümeti’nin sermayeden vergi almak yerine borç aldığını, vergi yükünü emekçilere yıktığını belirten Çınar, “vergide adalet” talebini yineledi. Özellikle Maliye, Adliye ve İçişleri Bakanlığı’nda ücret adaletsizliğinin had safhaya ulaştığını belirten Çınar, ücretlerin insanca yaşayacak bir seviyeye yükseltilmesini, ücret adaletsizliklerinin giderilmesini ve emekçiler arasındaki yapay ayrıştırmalara son verilmesini istedi. Çınar, konuşmasını “Biz kazanacağız” vurgusu ile sona erdirdi. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, sendikacılara verilen cezaları eleştirerek, “Biz bu suçu yine işleyeceğiz, elinizden geleni ardınıza koymayın” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Akyıl patronu suç işlemeyi sürdürüyor

SONRAKİ HABER

Emekçiler insanca yaşam için alanda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa