08 Nisan 2007 00:00

Mikrokredi makro trajedi!

AKP’li Akgül’ün katıldığı mikrokredi töreninde çocuklara, ’Aziz Akgül sen çok yaşa” sloganı attırıldı. Kadınlar, hop oturtulup hop kaldırıldı

Paylaş

Diyarbakır’da dört yıldır mikrokredi programları uygulanıyor. Kadınlara sağlanan 500 YTL’lik krediyle iş kurmalarına destek vermeyi amaçlayan programın Şemsiler Mahallesi’ndeki kutlamasında trajikomik durumlar yaşandı.
Diyarbakır’ın en yoksul mahallelerinden olan Şemsiler’de kadınlar ve çocuklar üç hafta önce aldıkları 500 YTL’lik kredi için hazırlanan bir törende, ana okul çocukları gibi hop oturtulup hop kaldırıldı.
2006 Nobel Barış Ödülü kazanan Grameen Bank’ın Genel Müdür Yardımcısı Dipal Chandra Barua ve Diyarbakır Milettevekili Aziz Akgül’ün de katıldığı program için hazırlanan kadınlar ve çocuklar, konukları önce sloganlarla karşıladı. Krallara düzenlenen karşılama töreni misali çocuklardan oluşturulan koridordan geçen konuklar için “Aziz Akgül sen çok yaşa”, “Barua sen çok yaşa” sloganları atıldı. Türkçe konuşmasını bilmeyen, daracık bir yerde konuklarla bir araya gelen 30 ile 60 yaş arasındaki kadınlar, tıpkı kurulmuş makine gibi mikrokredi çalışanlarından Sultan isimli kadının başlama işareti vermesiyle birlikte toplantıyı başlattı. Sultan, önce bir iki üç komutunu vermesiyle aniden yaşlı kadınlar asker gibi ayağa kalkarak hazır ola geçti. Bir kez daha verilen aynı komutun ardından kadınlar yerlerine oturarak yaptıkları işleri ellerinde hazır tutmaya başladı. Milletvekili Akgül, tanışma ve mikrokredi projesini anlattıktan sonra söylenenlerden hiçbir şey anlamadıkları gözlenen kadınların verdikleri ilk tepkiler, Kürtçe oldu ve çocuklarına okul istediklerini dile getirdi.
‘Disiplin’, ‘birlik’
Toplantıda kadınların yaptıkları çocuk kazakları, çorap, yazma, oya işleri gibi el işlerinden birer örnek alındı. Bunların büyük mağazalarda tanıtılıp satılacağı ifade edilirken sıra törenin kapanışına geldi.
Daracık odada çocuklarıyla birlikte üst üste kalan kadınlar, yine Sultan isimli kadının komutuyla ayağa kalktı. Sultan, sağ yumrukları havada tutan kadınlara, üç kez “disiplin”, “birlik”, “cesaret”, “çok çalışmak”, “başarıyı ailemize getireceğiz” sloganlarını attırdı.
‘Bu işi yapmaya mecburuz’
Yorucu geçen programın ardından kadınlarla verilen kredilerin kendileri için çözüm olmadığını ancak, “hiç yoktan iyidir” diyerek ailelerine geçindirme derdine düştüklerini ifade etti. Kadınların, asıl talebi ise iyi para kazanacakları bir işte çalışmak. El işi yapmak için üç hafta önce 500 YTL kredi alan Sultan Kaya, “Kocam hasta, yatalak. Hiçbir iş yapamıyor. Bu işi yapmaya mecburum. Hem boş zamanları mı da kullanmış olurum diyorum” dedi. “Beklentilerimi karşılamıyor” diyen Kaya, “8 tane çocuğum var. Onlara sadece ben bakarak geçinemiyorum. Onların dördü okula gidiyor. Burada okul yok. Bizim çocuklarımız ta yukarıya kadar yürüyor. Hiç olmazsa bir okul yapsınlar” diye konuştu.
Safiye Tulum ise, “Biz çocuklarımıza önce burada okuyacakları okul istiyoruz. Hiç olmazsa çocuklarımıza aylık bağlasınlar. Burada aç perişanız. Benim dokuz tane çocuğum var. Kaldı ki bu kredi yıllar önce 500 milyondu hâlâ aynı bunu da artırmak lazım” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Ali Rıza Kılınç
ÖNCEKİ HABER

NOT

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...