08 Nisan 2007 00:00

SANSÜRE HAYIR!

Gazete kapatmaları, dünyadaki geriye gidiş sürecinin bir sonucu olarak görüyorum

Paylaş

Demokrasiden geriye gidiş var
Şükran Soner*
Basın üzerindeki bu baskı ve kapatmalar global düzeyde, demokrasiden ve insan haklarından bir geriye gidişin sonuçlarıdır bence. Aksi halde, savaş suçlusu olan Bush yeniden seçilebilir miydi demokrasi beşiği olan ülkelerde. Dünya ölçeğinde bir duyarlılık kalmayınca, geriye gidiş oluyor yeniden. İlkel refleksler ortaya çıkıyor. Aynı hukuk, aynı yasalar tamamen ortamlara bağlı olarak, siyasi algılamalara, toplumsal duyarlılıklara bağlı olarak değişik uygulanıyor, değişik sonuçlar doğuruyor. Batı demokrasilerinde de böyle, bizde de böyle. İngiltere’deki metro olayından sonra, İngiliz demokrasisi ne hale geldi bakın. Nasıl bir polisiye devlete dönüştü. Ve toplumsal refleks, polisiye devletten yana oldu. Türkiye’de de böyle bir geriye gidiş süreci yaşanıyor. Toplum bilgi edinme hakkını kullanamıyor. Türkiye’de şu anda yeniden artan kapatmaların, dünyadaki gidişata bağlı bir geriye gidiş sürecinin sonucu olarak görüyorum. O zaman gazete kapatmalar artıyor, baskılar artıyor. Basın camiasının, gazete kapatılmasına sessiz kalışı da özgür ve bağımsız bir medyanın olmayışına bağlı. Olayları en asgari gazetecilik kurallarıyla yansıtma diye bir şey yok. Tamamen tekellerin ve sermayenin güdümünde bir medya var. Gündem’in kapatılması da yine bu geriye gidişin, ortamın bir sonucu bence.
* Gazeteciler Sendikası Başkanı-Cumhuriyet yazarı

Welat dağıtımcılarına bıçaklı saldırı
İstanbul Alibeyköy’de Dengê Welat gazetesinin dağıtımını yapan 2 kişi, bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırıya uğrayan dağıtımcılar hastaneye kaldırılarak, tedavi altına alındı.
Dengê Welat gazetesini, Alibeyköy Cengiz Topel Caddesi’nde dağıtan Ahmet Can Baydemir ve Mustafa Kutlu Timur adlı dağıtımcıların, dağıtım sonrasında 4 kişinin bıçaklı saldırısına uğradığı bildirildi. Saldırıya uğrayanlardan Baydemir’in, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Timur’un ise Taksim İlk Yardım Hastanesi’nde tedavi altına alındığı öğrenildi.
Şırnak’ta üç gazeteci tutuklandı
Şırnak’ta görev yapan DİHA muhabirleri Behdin Tunç ve Faysal Tunç ile Gündem gazetesi çalışanı Sabri Adanır tutuklandı. Siirt’in Eruh ilçesi ile Şırnak’ın İdil ilçesinde yapılan kimlik kontrollerinde 5 Nisan günü gözaltına alınan DİHA muhabirleri Faysal Tunç ve Behdin Tunç ile Gündem gazetesi çalışanı Sabri Adanır ve Gülistan Seçkin’in sorguları tamamlandı. Önceki akşam savcılığa sevk edilen 4 kişiden Gülistan Seçkin serbest bırakılırken, 3 gazeteci tutuklama talebi ile nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Hakim, DİHA muhabirleri ile Gündem çalışanı Adanır’ı “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım yataklık” ettikleri gerekçesiyle tutukladı.
Kapatma cezası bitti dağıtım engeli çıktıGündem gazetesi, bir aylık kapatma cezasının ardından dün okurlarıyla buluştu. Ancak, daha önce gazetenin dağıtımını yapan Merkez Dağıtım, Gündem’i bayilere dağıtmadı. Gündem gazetesi avukatı Özcan Kılıç, Merkez Dağıtım’ın TMSF’nin el koymasından dolayı yönetimin değiştiğini kaydetti. Kılıç, yeni atanan yönetimin pazartesi günü İcra Kurulu toplantısı yapacağını, Gündem gazetesinin dağıtımın da burada ele alınacağı söyledi. Kılıç, gazetenin dağıtımının yapılmaması durumunda, şirket hakkında mahkemeye başvuracaklarını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Öğrencilere idare baskısı

SONRAKİ HABER

NOT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...