09 Nisan 2007 00:00

Göbeklerinde ateş, seslerinde ruhlarıyla Çingeneler...

İstanbul Film Festivali NTV Belgesel Kuşağı kapsamında gösterilecek olan “Çingeneler: Kıvrım Kıvrım Yollar” isimli film günün öne çıkan filmlerinden...

Paylaş

İstanbul Film Festivali NTV Belgesel Kuşağı kapsamında gösterilecek olan “Çingeneler: Kıvrım Kıvrım Yollar” isimli film günün öne çıkan filmlerinden... Dört farklı ülkeden beş Çingene müzik grubu, bir Çingene kervanı oluşturarak Kuzey Amerika’da altı hafta süren bir turneye çıkar. Flamenkodan nefesli bandoya, Rumen kemanından Hint folk müziğine farklı tarzlardaki yeteneklerini sergilerler. Göbeklerinde ateş, seslerinde ise ruhlarıyla Çingene kültürünün en iyisini ve Romanların kültürel çeşitliliğini şarkılar ve danslarla kutlarlar. Müzisyenlerin performanslarını ve turneden sahne arkası görüntüleri sergilerken müzisyenlerin gerçek yaşamlarını ve müziğin yaşamlarındaki rolünü de aktaran film üç katmandan oluşuyor. Müzisyenlerin konser sırasındaki performanslarını gözler önüne seren çok açılı çekimler, müzisyenlerin geldiği ülkeler olan İspanya, Makedonya, Romanya ve Hindistan’da gelenekle modern hayatı, ailevi zorunluluklarla mesleki zorunlulukları dengeleyen yaşamlarından kesitler ve turne sırasında birbirini tanıma çabalarını, oluşan dostluklarını aktaran sahne arkası görüntüler. “Sanatçıların çoğu, bir oteli olmayan küçük köylerde yaşadığı için çekimler sırasında onların evlerinde kaldık. Bu yüzden evlerde geçen samimi sahneleri tüm açıklığıyla görüntüleyebildik. Ama bunu yaparken, duvardaki bir sinek gibi izleyici konumuna düşmemeye çalıştık. İnsanları, neler yaptıklarını anlatmaya, aile üyelerini tanımaya ve öykülerini teşvik ettik. Bu yüzden bu filmde bir anlatıcı yok. Aslında anlatıcılar filmde yer alan gerçek insanlar” diyor yönetmen Jasmine Dellal. Roman kültürü ve tarihini de anlatan 2006 Flanders İzleyici Ödülü sahibi film bugün 21.30’da Sinepop’da izlenebilir.
Ulusal Yarışma başladı
Festivalde Ulusal Yarışma filmleri de gösterilmeye başlandı. Türk Sinemasını özellikle festivale katılan yabancı festival yöneticileri, sinema profesyonelleri ve basın mensupları aracılığıyla yurtdışında tanıtmayı amaçlayan festivalde, son bir yılda Türkiye’de yapılan nitelikli filmler, Yılın En İyi Türk Filmi ödülü için yarışacak. Ulusal Yarışma’ya katılan filmlerin değerlendirilmesi sonucunda jüri En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu’yu da seçecek. Yarışmaya katılan bir filmin yönetmenine bir sonraki filminin yapımında kullanılmak üzere “Onat Kutlar’ın anısına” para ödülü verilecek. Bu ödüllerin yanı sıra, onursal nitelikte bir Jüri Özel Ödülü de sunulacak. Yönetmen Ferzan Özpetek, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Genel Sekreteri ve Münih Film Festivali Yöneticisi Klaus Eder, oyuncu Mehmet Günsür, gazeteci-yazar Yıldırım Türker ve oyuncu Işıl Yücesoy’un yer aldığı Ulusal Yarışma jürisi İklimler, Kader, Mutluluk, Cenneti Beklerken, Hokkabaz, Sis ve Gece, Polis, Eve Dönüş, Küçük Kıyamet, Ademin Trenleri, Beynelmilel, Çinliler Geliyor, Zincirbozan, Mavi Gözlü Dev, Barda olmak üzere 16 film arasından bir tercih yapacak. Bugün yarışma filmlerinden Takva saat 11.00’de, Barda ise saat 16.00’da yönetmenleri ve oyuncularının katılımıyla Yeni Melek’te gösterilecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Üçüncü sinemacılar

SONRAKİ HABER

Rigobert Song formaya hasret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...