09 Nisan 2007 00:00

Üçüncü sinemacılar

Behice Boran belgeseliyle gündeme gelen “Üçüncü Sinemacılar” filmlerini Adana’da da izleyiciyle buluşturdu.

Paylaş

Behice Boran belgeseliyle gündeme gelen “Üçüncü Sinemacılar” filmlerini Adana’da da izleyiciyle buluşturdu.
“Geleceği kendi ellerimizle şekillendirmemiz gerekiyor” diyor Kaya Özkaracalar, kendisiyle çektikleri belgesel film üzerine konuşurken. “Geleceği şekillendirmek de geçmişi bilmekten geçer” diye de ekliyor. Bu fikrin kendilerini bir araya getirdiğini ve Üçüncü Sinemacılar Kolektifi’ni kurduklarını anlatıyor.
Sinemanın sadece sanat ve eğlence aracı olmadığını düşünüyorlar. Siyaset, tarih ve hatta gelecek bilincinin insanlara sinema yoluyla aktarılabileceğini söylüyor Özkaracalar. “Neden Üçüncü Sinemacılar” sorusuna ise şöyle yanıt veriyor: “Sinema üç farklı dala ayrılır. Birincisi Amerikan sinemasında olduğu gibi ticari sinema, ikicisi sanatsal sinema, üçüncüsü de bizim yaptığımız gibi tarihi, siyasi bilincin verilebilmesi kaygılarıyla yapılan sinema. İsmimiz de buradan geliyor.”
Kolektifi kurarken işe yedi kişiyle başlamışlar. Şu anda ise kolektif yirmi kişilik bir gruptan oluşuyor. Profesyonellerle amatörlerin birleşiminden oluşan kadro, 20’li yaşlardan 40’lı yaşlara kadar her meslek grubundan kişileri içerisinde barındırıyor. Özkaracalar, kuruluş sebeplerinin temelinde muhaliflik olduğunu, üçüncü sinemanın da bunun aracı olduğunu vurguluyor. “İnsanları yaşam içerisinde yılgınlığa düşürecek birçok etken var” diyor Özkaracalar, “Popüler kültür ve medya sanatı yozlaştırıyor, adeta tüketilen bir metaya dönüştürüyor.” Kaygıları siyasal fikirlerin sorgulanması, bu nedenle de ilk belgesel filmlerinde yine siyasi bir kişilik olan Behice Boran’ın hayatını işlemişler.
“Son Nefesime Kadar”
İlk filmlerinde Behice Boran’ın hayatını konu aldıklarını bunun özel bir sebebi olup olmadığını sorduğumuzda ise Özkaracalar, Behice Boran için, “hayatını inandığı düşünceler uğruna adamış, halkçı bir lider” tanımını yapıyor. Boran’ın her şeyden önce yaşadığı döneme damgasını vurmuş bir kadın olduğunu ve hayatının işlenmesinin önemli olduğunu belirtiyor.
“Son Nefesime Kadar” adlı belgesel film Behice Boran’nın hayatını tüm yönleriyle ele alırken özellikle de siyasi yaşamına ağırlık veriliyor. Dönemin tanıklarının ve Boran’ı tanıyanların anlatımıyla izleyicilere sunulan film, aynı zamanda Üçüncü Sinemacılar Kolektifi’nin hazırladığı ilk proje olma özelliğini taşıyor. Belgeseli tam anlamıyla hazır hale getirebilmek için bir yıl çalıştıklarını anlatan Özkaracalar, “Hiçbir ticari ve sanatsal kaygı gütmedik, sadece bir tarihsel süreci ve kişiliği yansıtmaya çalıştık” diyor. (Adana/ EVRENSEL)
M. Talip Aytimur
ÖNCEKİ HABER

Ankara Film Festivali başlıyor

SONRAKİ HABER

Göbeklerinde ateş, seslerinde ruhlarıyla Çingeneler...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...