09 Nisan 2007 00:00

Bir iç savaş çıkartmadıkları kalmış

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde, sorunlarına dikkat çekmek için eylem yapan sanatçılar hakkında soruşturma başlatan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne göre sanatçıların, “bir iç savaş çıkartmadıkları kalmış”.

Paylaş

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde, sorunlarına dikkat çekmek için eylem yapan sanatçılar hakkında soruşturma başlatan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne göre sanatçıların, “bir iç savaş çıkartmadıkları kalmış”. Kültür Sanat-Sen ile TOBAV, DETİS, TOMEB, Işık-Der ve Ankaram Platformu, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Kültür Bakanlığı önünde “İstanbul’daki Muhsin Ertuğrul Sahnesi ve AKM’nin yıkılması” planını protesto etmişlerdi. “Karanlığa Karşı Sanat” afişleri taşıyan sanatçılar, uygulamalarına tepki göstermek için Bakanlık ve DT Genel Müdürlüğü’ne siyah çelenk bırakmışlardı. Eylemde, bir de skeç gösterilerek Kültür Bakanı hicvedilmişti.
50’ye yakın sanatçıya soruşturma
Eylemin ardından Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, çalışanlar hakkında soruşturma başlattı. Sanatçıların eylemini “izinsiz gösteri” kapsamına sokan Genel Müdürlük, “hızını alamayarak” türlü suçlamalarda bulundu. DT soruşturmaya gerekçe olarak şunları gösterdi: “Genel Müdür ve Bakan’ı istifaya davet ederek çalışma barışını bozmak, kamuoyu nezdinde kurumu ve yöneticilerini aşağılayarak küçük düşürmek, yönetime karşı çalışanlarını kışkırtmak amacıyla provokasyon yapmak, suç unsuru teşkil eden pankart taşımak ve sloganlar atmak, izinsiz olarak toplu eyleme katılmak ve eylemde bulunmak.” Soruşturma, geçen hafta itibariyle Genel Müdürlük birimine bağlı Basın Yayın Bürosu çalışanı Atila Gürçay’ın da arasında bulunduğu üç kişi hakkında başlatıldı. Sanatçıların başka birimlerde çalışması nedeniyle önümüzdeki günlerde soruşturmanın 50’ye yakın sanatçıya da tebliğ edilmesi bekleniyor. Kara mizahlarına, DT aracılığıyla yeni bir “malzeme” çıkan tiyatro kulislerinde ise “Bir iç savaş çıkartmadığımız kalmış” yankıları ses buluyor.
‘Kötü niyetli yaklaşım’
Haklarında soruşturma açılan çalışanlar, bu hafta savunmalarını verecekler. Tiyatrocular savunmalarında, sendika tarafından düzenlenen eylemi, “kurumu ve yöneticileri aşağılamak olarak algılayan, bir provokasyon eylemi olarak niteleyen yaklaşımı kabul etmiyorum” denildi. “Karanlığa Karşı Sanat” başlıklı afişlerin suç unsurlu pankart olarak değerlendirilmesinin “kötü niyetli olduğunu ve hukuk mantığı ile bağdaşmadığını” belirten çalışanlar, meslek gününü kutlayan sendikaya yönelik bu tavrı da eleştirdiler. Soruşturmalara tepki gösteren Kültür Sanat-Sen Genel Eğitim-Örgütlenme Sekreteri Cemal Balkız, 657 sayılı Yasa’ya göre, üst amirlerin kendi biriminde çalışmayanlar hakkında soruşturma yetkisi bulunmadığını, bu yüzden diğer sanatçılar hakkında da soruşturma başlatılmasını beklediklerini belirtti. Balkız, genel müdürlük tarafından görevlendirilmiş bir kişinin eylemi görüntülediğine, bu konunun da ayrı bir tartışma konusu olduğuna dikkat çekti. Soruşturma gerekçelerinin de oldukça ilginç olduğunu söyleyen Balkız, “Eğer suç unsuru taşıyan bir şey varsa, bunu savcılığa bildirmeleri gerekirdi. Kaldı ki eylem alanında polis de vardı ve öyle bir durum olsa, olaya polis müdahale ederdi. Soruşturmaların amacı, çalışanlara gözdağı vermektir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Müge Tuzcuoğlu
ÖNCEKİ HABER

AFSAD 30’uncu yılını kutladı

SONRAKİ HABER

Ankara Film Festivali başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa