09 Nisan 2007 00:00

AFSAD 30’uncu yılını kutladı

Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD), 30’uncu yılını fotoğrafa emeğini ve gönlünü vermiş sanatçılarla birlikte kutladı. Derneğin lokalinde önceki gün düzenlenen kokteylle AFSAD’ın 30’uncu yılını kutlayan fotoğrafçılar, yaptıkları çalışmaların haklı gururunu yaşadılar.

Paylaş

Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD), 30’uncu yılını fotoğrafa emeğini ve gönlünü vermiş sanatçılarla birlikte kutladı. Derneğin lokalinde önceki gün düzenlenen kokteylle AFSAD’ın 30’uncu yılını kutlayan fotoğrafçılar, yaptıkları çalışmaların haklı gururunu yaşadılar.
AFSAD Başkanı Gökhan Demirer konuşmasında, 1977 yılının Nisan ayından bugüne derneklerinin faaliyetlerini özetledi. Demirer, bugün 250 üye, 8 atölyeleri olduğunu ve 6 farklı fotoğraf, kısa film ve senaryo semineri vermeye devam ettiklerini kaydetti. Demirer, 30’uncu yıl nedeniyle bir dizi etkinlik yapacaklarını dile getirdi.
“Öncelikle Ankara’ya vefa borcumuz var” diyen Demirer, üyelerinin fotoğraflarından oluşacak Ankara temalı bir sergi düzenleyeceklerini açıkladı. Demirer, 30’uncu yıl kapsamında, “30 Okul-30 Gösteri ve Sergi” başlıklı etkinlikle, 30 ilköğretim ve lisede fotoğraf gösterileri ve sergileri düzenleyeceklerini aktardı.
Ücretsiz kurslar
Elmadağ Çocuk Tutukevi’nde birkaç yıl önce başlattıkları fotoğraf atölyelerinin sürdüğünü belirten Demirer, SHÇEK yurtlarında kalan öğrencilere fotoğraf eğitimi vermeye devam edeceklerini söyledi. Derneğin kuruluş tarihi olan Nisan 1977 doğumlu 30 kişiye, ücretsiz fotoğraf kursu imkanı da sunacaklarını belirten Demirer, nice otuz yılları fotoğrafa gönül verenlerle beraber kutlamayı diledi.
Ayrıca kokteylde “Fotoğraf” dergisinin ilk sayısının Kasım 1978 tarihli tıpkıbasımı dağıtıldı. İlk sayıda okurlar, ekim ayında derneğin yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi sahibi oldular.

Dünden bugüne AFSAD
İFSAK’tan sonra 1977 yılında kurulan ikinci fotoğraf derneği AFSAD’ı, Sinan Çetin, Merter Oral, Alparslan Aydın, Celal Ertem, Özcan Yurdalan, Ercan Öztürk, Bülent Demirel, Cüneyt Ayral ve Ömer Lütfü Eltan kurdu. Kurucuların amaçları; fotoğraf eğitimi vermek, fotoğrafçılığın yaygınlaştırılması, fotoğrafçıların dayanışma ve işbirliğinin sağlanması, fotoğrafta felsefe, estetik ve teknik sorunların tartışalacağı platformların oluşturulmasıydı. İlk kez Nisan 1978’de “Türkiye’de Fotoğraf Sanatı’nın İşlevi” konulu tartışmalı bir toplantı düzenleyen AFSAD, bu toplantıyı takiben 1982, 1987, 1989, 1992, 1997 ve 2002’de, ülke genelinde katılımı olan 6 fotoğraf sempozyumu organize etti. Sempozyum bildiri kitapları ve yıl sergileri albümleriyle birlikte 31 yayın basmış olan AFSAD’ın, 1. sayısını 1978’de yayınladığı “Fotoğraf”, bir dönemin en uzun soluklu fotoğraf dergisidir. (Ankara/EVRENSEL)
Şiar Can Şener
ÖNCEKİ HABER

Habercilik ve temennicilik

SONRAKİ HABER

Bir iç savaş çıkartmadıkları kalmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa