09 Nisan 2007 00:00

‘İngiltere 2012’ye kadar Irak’ta’

İngiltere’de yayımlanan “The Sunday Telegraph” gazetesi, ele geçirdiği bir İngiliz gizli askeri planlama belgesine göre İngiliz askerlerinin 2012’ye kadar Irak’ta kalabileceklerini duyurdu.

Paylaş

İngiltere’de yayımlanan “The Sunday Telegraph” gazetesi, ele geçirdiği bir İngiliz gizli askeri planlama belgesine göre İngiliz askerlerinin 2012’ye kadar Irak’ta kalabileceklerini duyurdu. İngiltere, çoğunluğu Irak’ın güneyindeki Basra’da bulunan askerlerini kısmen çekeceğini açıklamıştı.
Gazetede yer alan haberde, belgenin gazeteye açıklanan bölümlerinin, “askerlerin Basra Körfezi’ndeki operasyonlara en az 2012 yılına kadar devam edeceklerini ortaya çıkardığı” belirtildi. Haberde, operasyonlara gönderilecek askeri birlikleri listeleyen söz konusu belgenin, bir mekanize tugayın Irak’tan 2012 yılında döneceğini gösterdiği de kaydedildi. Konu hakkında görüşüne başvurulan bir İngiliz Savunma Bakanlığı yetkilisi, “Ordu çok önceden bütün olasılıkları ve sonuçta olabilecekleri planlar. Bu, haberde söz edilen olasılıkların olacağı anlamına gelmez” diye konuştu.
Onlarca ölü!
Öte yandan Irak’taki ölüm sayacı işlemeye devam ediyor.
ABD işgali altındaki ülkenin çeşitli yerlerinde önceki gün ve dün yine onlarca kişi hayatını kaybederken, yalnızca Bakuba yakınlarında 4 günde 62 ceset bulundu. Ölü sayısı ise 4’ü Amerikan askeri olmak üzere 63’ü buldu. Amerikan ve Irak güçlerinin başkent Bağdat ile civarında başlattıkları sözde ‘güvenlik’ operasyonunun 8. haftasında, Irak’ta önceki gün 58 kişi hayatını kaybetti ya da ölü olarak bulundu.
Divaniye’deki operasyonlarda da Şii Mehdi Ordusu’ndan 3 milis ile 3 sivilin öldüğü, 2’si Amerikan 6’sı Irak askeri olmak üzere 29 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Iraklı bir yetkili, Divaniye operasyonlarında 36 kişinin de yakalandığını belirtti.
Irak’ın başkenti Bağdat’ta yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu bir polis öldü. Diyala vilayetinde düzenlenen saldırıda ise 4 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi.
AP’nin rakamlarına göre işgalin başladığı Mart 2003’ten bu yana ölen Amerikan askeri sayısı 3 bin 274 oldu.
‘ABD ile görüşme yok’
Bu arada İranlı yetkililerin, mayıs ayının ilk haftası yapılacağı açıklanan ‘Irak’a komşu ülkeler dışişleri bakanları’ toplantısında Amerikalı yetkililerle görüşmeyeceği bildirildi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Amerikalı yetkililerle görüşüp görüşmeyeceklerinin sorulması üzerine, “Gündemimizde böyle bir konu yok” dedi. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Irak’a komşu ülkelerin dışişleri bakanlarının katılacağı toplantının 3-4 Mayıs’ta Mısır’da yapılacağını açıklamıştı. Ancak Hüseyni, toplantının yeri ve zamanının henüz kesinleşmediğini söyledi ve toplantının Bağdat’ta yapılması gerektiğini ifade etti.
Bu arada Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Paskalya konuşmasında, Irak’ta devam eden şiddete dikkati çekti.
Papa, geleneksel “Urbi et Orbi” (Kente ve Dünyaya) başlıklı konuşmasında, San Pietro Meydanı’nda toplanan binlerce kişiye hitap etti. Filistin dahil dünyada sorunların yaşandığı bölgelere değinen Papa, özellikle Irak’ın durumuna işaret etti. “Irak’ta katliamın sürdüğünü” belirten Benediktus, bu ülkeden “hiçbir olumlu işaretin gelmediğini” kaydetti. (DIŞ HABERLER)
Saddam Hüseyin devrildi, ama...
ABD işgal güçleri, bundan 4 yıl önce bugün Bağdat'a girmeyi başardı. Saddam Hüseyin rejiminin sonu olarak da kabul edilen 9 Nisan’da, Irak halen kanlı çatışmalara, katliamlara ve mezhep çatışmalarına sahne oluyor.
9 Nisan 2003’te Amerikan tankları başkent Bağdat’a girdi. İşgal askerleri, başkentin merkezindeki Firdevs Meydanı’nda bulunan Saddam Hüseyin heykelinin boynuna bir ip geçirdi ve heykeli bronz ayağından ayırdı. Ve o zamandan beri Saddam ile rejimin 3 üst düzey yetkilisi ABD tarafından idam edildi, 6’sı da “soykırım” ve “savaş suçu” işlemekle itham ediliyor.
Çatışmalar ise her geçen gün onlarca can aldığı gibi bölgedeki dengeleri tehdit eder hale gelmiş bulunuyor. O günler Saddam’ın heykelinin devrilmesiyle Bush’a övgüler yağdıranlar, bugünlerde Bush'u eleştiriyor. Bazı ABD’li yetkililer bile hataların başında “Irak ordusunun ve Baas’ın dağıtılmasının geldiğini” ifade ediyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Avro’lu faturada dolandırıcılık iddiası

SONRAKİ HABER

Askerler ‘esaret günleri’ni paraya çeviriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...