09 Nisan 2007 00:00

‘Avro’lu faturada dolandırıcılık iddiası

Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, kentteki içme su bedellerinin Avro üzerinden hesaplanmasına karar verdi.

Paylaş

Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, kentteki içme su bedellerinin Avro üzerinden hesaplanmasına karar verdi. Belediye meclisinde çoğunluğun onayını alan karar ile kente verilen sular Avro üzerinden hesaplanacak. Siirt’te 1 metreküpü 60 YKr olan içme suyunun bedeli 1.37 YTL’ye çıkarıldı.
Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, uygulamanın gerekçesi olarak kentteki tüm kanalizasyon ve su şebekelerinin yenilenmesi için hazırlanan proje karşılığında Alman Yatırım Bankası’ndan alınan 21 milyon Avro tutarındaki krediyi gösteriyor. Siirt Belediye Başkanı Gül, parayı halktan Avro üzerinden tahsil etme nedenini şu şekilde gerekçelendiriyor: “Hazine Müsteşarlığı’nın aldığımız krediye kefil olması için koyduğu şart bunu öngörüyordu. Biz her ay kazandığımız su parasının yüzde 10’unu Avro olarak ödeyeceğiz. Ancak su faturalarına Avro değil, karşılığı olan YTL yazılacak. Altyapı projesinde kullandığımız krediyi ödemek için su bedelini Avro olarak belirledik. Önümüzdeki günlerde proje çalışmalarına başlanacak. Projeyi hayata geçirebilmek ve borçlarını ödeyebilmek için yaptığımız hesaplamalar doğrultusunda su bedelini Avro üzerinden tahsil edeceğiz. Su bedelleri o günkü Avro kuru üzerinden hesaplanarak faturalara yazılacak.”
Geri ödemesi yok
DTP Siirt Belediye Meclis Üyesi Hidayet Elinç, Belediye Başkanı Mervan Gül’ün açıklamalarıyla basını yanılttığını ifade ederek şöyle konuştu: “Almanya Kalkınma Bankası’nın vermiş olduğu kredinin 19.5 milyon Avro’su hibe. Yani geri ödemesi yok. 7.5 milyon Avro’su geri ödemeli. 3 yıldır iktidarda olan AKP’li Siirt Belediyesi, vatandaşın aleyhinde olan kararlara imza atıyor. O proje DEHAP’tan belediye başkanı olan Ahmet Ete döneminde kabul edilen bir proje. Proje kapsamında 19 milyon 500 bin Avro verilecekti. Ancak bunun geri ödemesi yapılmayacaktı. O dönem AKP Hükümeti onay vermediği için belediyemize bu para verilmedi. Projenin gerçekleşmemesi için AKP Hükümeti engel çıkardı. Dava açmaya hazırlanıyoruz bu konuda. Bugün suyun 1 metreküpünün bedeli 1.370 YTL’ye çıktı. Halkta ciddi bir tepki var. Mart ayında yüzde 33 zam yapılırken ocak ayında yapılan zam yüzde 22 idi.”
TOKİ için usulsüzlük
İller Bankası, 5 Mart’ta Siirt Belediyesi’ne talep üzerine TOKİ konutları için 4. 8 milyon YTL kredi verdi. Hazine Müsteşarlığı alınan krediye geri ödeme şartı getirirken İller Bankası’nın böyle bir şart getirmemesi düşündürücü. Meclis Üyesi Erinç, “TOKİ konutlarına arsa alınması için bu para veriliyor. Bizim itirazlarımıza rağmen, Siirt’in bunu kaldıramayacağını söylememize rağmen kredi alındı. Bu paranın nasıl kullanıldığının takibinin iyi yapılması gerekiyor” diye konuştu. Elinç, yoğun göç ve yoksulluğun yaşandığı Siirt’te su parasının Avro’ya bağlanmasının Belediye Başkanı ve partisinin ne kadar halkçı olduğunun kanıtı olduğunu ifade etti. Erinç, TOKİ için alınan kredinin Belediye Meclisi onayıyla olduğunu ifade ederek “Ancak bizim böyle bir şeyden haberimiz yok. Böyle bir toplantı yapılmadı. Bizden habersiz, bizim isimlerimiz kullanılarak karar verilmiş. Zaten bu konuda suç duyurusunda bulunduk” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Derya Karaçoban
ÖNCEKİ HABER

Ciddi bir arı ölümü yok

SONRAKİ HABER

‘İngiltere 2012’ye kadar Irak’ta’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...