09 Nisan 2007 00:00

Boydak işçisi gelişmelerin farkında!

Değerli Evrensel okurları! Sizlere Boydak Holding’de yapılan TİS sözleşmesinden ve Boydak Holding Genel Başkanı Hacı Boydak’ın yaptığı açıklamalardan bahsedeceğiz.

Paylaş

Değerli Evrensel okurları! Sizlere Boydak Holding’de yapılan TİS sözleşmesinden ve Boydak Holding Genel Başkanı Hacı Boydak’ın yaptığı açıklamalardan bahsedeceğiz. Bu mektupta yazılanların bizim gibi düşünen binlerce işçi arkadaşın da görüşleri olduğunu belirtmek isteriz. Aşağıda bahsedeceğimiz konularla ilgili açıklamaları “Kayseri Gündem” gazetesinden okuduk.
Yapılan TİS sözleşmesi: Geçtiğimiz günlerde Boydak Holding ile sendika arasında yapılan sözleşme, binlerce işçiyi ilgilendirmektedir. Bu sözleşmedeki olumlu maddeler, işçinin yaptığı baskı sonucudur; sendikanın kendi çabası değildir. Bizlerin yapmış olduğu baskılar sonucu bu mevcut durum çıkmıştır. Daha önceki oturumlarda konuşulanlarda, hepimizin bildiği gibi 3 yıllık ve ilk yıla 50 YTL, sonraki yıllar için yüzde 7 gibi komik rakamlar geçmekteydi. Bizlerin yoğun baskısı sonucu Boydak AŞ ve onların yandaşları olan sendikacılar çark etmek zorunda kaldılar. Birçoğumuzun, belki de hepimizin hoşuna gitmeyen maddeler vardır. Bunların en başında geleni ise ikramiyelerimizin bölünerek aile yardımı olarak maaşa yansıtılmasıdır. İkramiyelerin bölünmesi hepimizin çok yadırgadığı bir durumdur. Biraz daha kararlı ve tutarlı olsaydık, ikramiyelerimiz bölünemezdi. Ama buna da şükür, ne koparırsak kârdır. Boydak Holding bünyesinde çalışan işçiler olarak, yaptığımız ve yapacaklarımız analarımızın ak sütü gibi helaldir. Birlik ve beraberlik içerisinde üstesinden gelemeyeceğimiz bir iş yoktur. Bundan sonrası için yapılacak daha çok işimiz vardır. Allah’ın izniyle birlik ve beraberlik içerisinde olarak sendikanın işçilerin sendikası olması için adımlar atacağız.
Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Hacı ve Memduh Boydak’ın televizyon ve gazetelere bizler hakkında yaptıkları açıklamalar: Yapılan açıklamalarda sözleşmeyle çalışanları daha da mutlu etmek için azami çaba gösterdiklerini söylüyorlar. İşçiye net 760 YTL maaş verdiklerini söylüyorlar. Yalan!.. İkramiye dahil, zamları da eklesek 730 bile etmiyor. Kim alıyormuş net 760 YTL? Açıklasınlar. Şimdi soruyoruz; “Neden 8-10 yıllık işçilerini çok komik bir ücret olan 450 YTL’ye çalıştırıyordun? Bundan asırlar önce bazı ülkelerde köle ticareti yapılır ve o insanlar üzerinden para kazanılırdı. Sizin şimdiki yaptığınızın onlarınkinden ne farkı var? Siz satmıyor ama bu insanların sırtından geçiniyorsunuz. Vermiş olduğunuz maaş, yoksulluk sınırını bırakın, açlık sınırının bile altında. Siz şimdi bir holding sahibiyseniz, çalıştırdığınız işçilerin sayesinde bunu elde ettiniz. Bu miras size babanızdan kalmadı. Sizin geçmişinizi bütün Kayseri biliyor. Kayseri’ye, hatta Türkiye’ye şirin gözükmek için yaptığınız bağış, okul, cami ve işçiye dağıttığınız maç biletiyle bir yerlere gelemezsiniz. Önce işçinizi doyurun. Önce işçinizin hakkını verin.
Bir başka konu; ‘3-5 avukat türedi’ meselesi: İşçilerin haklarını koruyan dürüst avukatları da hedef gösteriyorlar. Şunu unutmayın ki sizin de yanınızda avukatınız var. Sizin olabildiği gibi bizim de avukatlarımız var. Bizlere hiçbir baskı yapmıyorlar ve bizi kandırmıyorlar. Sizlerin biz işçilere yaptığı haksızlıkları bir avukatın bize söylemesine gerek yok. Biz işçilerin de aklı var; hakkımızı ve kanunları biz de biliyoruz. Bunu bilmeyen sadece sizlersiniz. Madem bizleri avukatlar yönlendiriyor, neden mahkemeye verenlerin yanında vermeyen de hakkını alacak diyorsunuz? Hani bizlerin bir hakkı yoktu, hani sizler haklıydınız; sizler daha iyi biliyordunuz? Hani sizler işçinizin hakkını yemiyordunuz? Yaptıklarınızla söyledikleriniz kesinlikle biribirini tutmuyor ve konuştukça batıyorsunuz.
Bir de gazetelerde çok işçi çıkarmadığınızı söylüyorsunuz. Bünyenizde bulunan fabrikalardan yüzlerce işçi çıkarıldı. Neden kamuoyuna yalan söylüyorsunuz? Bu sizlere yakışmıyor Sayın Boydak. Eğer biz işçiler bilmesek kim bilir daha neler söyleyeceksiniz. Evet biz sizleri haklarımız için mahkemeye verdik. ‘Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste.’ Bunu unutmayın.
İki kelime de Hak-İş Genel Başkanı Sayın Salim Uslu’ya söylemek istiyoruz. Eğer biz işçiler kararlı olmasaydık, şimdiye bizi belki de sattıydınız. Sizin gibi sendikacıları istemiyoruz. Sendikalar bakkal, market ya da kasap değil. Sendikalar hak arayan işçinin, emekçinin; ezilenin yanında olan, birleştiren, hiçbir şekilde ayrım yapmadan herkesin yanında olan kurumlardır. Ama siz bunları bilmezsiniz. Siz sadece kendinizi düşünüyorsunuz. Unutmayın ki şimdi sizin oturduğunuz bu koltuklar bizlerin ve soruna kadar da bizlerin olacak. Bunları yapmayın , işçinize sahip çıkmayın; bir de Cumhurbaşkanlığı seçimi için laf üretin. Bu olamaz. Kısacası arkadaşlar, yapılan sözleşme hepimize hayırlı olsun. Unutmayın ki birlikte oldukça bizleri kimse yıkamaz. Bizlere bu imkanı veren Evrensel çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Ayaklarımızı sağlam basalım, gözlerimizi dört açalım. İşçinin dostu yalnızca işçidir unutmayalım! (KAYSERİ)
Boytaş’tan bir grup işçi
ÖNCEKİ HABER

Mücadeleci sendikacılara sürgün

SONRAKİ HABER

SANSÜRE HAYIR!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...