09 Nisan 2007 00:00

DSP’den Çankaya mitingi

Ankara’da DSP tarafından düzenlenen mitinge katılanlar, Başbakan Erdoğan’a “Çankaya’ya çıkamazsın” diye seslendi

Paylaş

DSP’nin, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmaması için Ankara’da düzenlediği mitingde, üzerinde Erdoğan karikatürü bulunan ampulü simgeleyen balonlar patlatıldı. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Başbakan Erdoğan’a “Çıkamazsın, çıkarsan oturtmayız” diye seslenerek Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmamasını istedi.
Demokratik Sol Partisi (DSP), Ankara’da düzenlediği mitingle Başbakan Erdoğan’a “Çankaya’ya çıkamazsın; çıkma, çıksan da orada oturtmayız” dedi. Erdoğan karikatürlü, ampulü simgeleyen balonları patlatarak “Ampul dediler, balon çıktı” diyen DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Başbakan Erdoğan için “karanlık adam” ve “pişmiş kelle” gibi ifadeler kullandı.
Sıhhiye Meydanı’na sabah saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından gelen onbinlerce kişi, ellerinde DSP ve Türk bayrakları taşıdılar. Tek elden çıkan ve üzerinde “hepimiz mutsuzuz”, “hepimiz açız”, “hepimiz yoksuluz”, “hepimiz parasızız”, “hepimiz kaygılıyız”, “hepimiz işsiziz” yazılı dövizlerin dikkat çektiği mitingde, Manisa’nın Salihli ilçesi Tabazlı köylüleri de ellerinde süpürgeleri, sepetleri ile toplu halde geldikleri mitingde “Çöpe hayır”, “Köyümüzü çöplük yapmak isteyenleri süpüreceğiz” dövizleri açtılar. Mitinge Zonguldak’tan gelenlerin madenci kıyafetleri de dikkat çekerken sık sık “Türkiye laiktir, laik kalacak”, “Çankaya laiktir, laik kalacak” ve “Başbakan Sezer” sloganları atıldı.
Ankara seymenlerinin ve halkoyunu ekiplerinin gösteri sunduğu mitingde, opera sanatçısı Ufuk Karakoç, Aşık Gülabi, Emrah Mahsuni ile Karadeniz’den Abdülkadir Yıldız, şarkı ve türküleriyle katılımcıları coşturdular.
Tayyip balonları patlatıldı
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in gelişi sırasında izdiham yaşandı. Üzerinde Başbakan Erdoğan’ın karikatürü bulunan ve “istikrar balonu” yazılı, ampulü simgeleyen turuncu renkli yüzlerce balon havaya uçuruldu, patlatıldı. Sezer de Başbakan Erdoğan’ı şişirilen ampul şeklindeki balona benzetip söndüreceklerini söyleyerek balonları patlattı.
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, “karanlık adrese mektup” ve “karanlık adama mektup” olarak nitelendirdiği konuşmasında, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturamayacağını belirterek “Çankaya’nın havası seni çarpar” dedi. Erdoğan’ın attan düşmesine atıfta bulunarak “O onurlu at gibi bu halk da seni yere çarpar” diyen Sezer, “Türklüğü küçülterek büyümek istediğin için bu millet seni yere çarpar” diye seslendi. “Kendi bayrağına bağlılığını ilanla gösteren başka bir başbakan gördünüz mü?” diye soran Sezer, “Ampul dediler balon çıktı, bize gerek kalmadan söndü” dedi.
Sezer: ‘Karanlık adrese açık mektup’
Sezer, “Maaşını başka ülke başbakanlarına şikayet eden bir başbakan gördünüz mü?” diye sorduğu Başbakan’a, “karanlık adam” diye hitap etti. “Boş boş bakma, boşbakanlık yapma” diyen Sezer, konuşmasının “Başbakan’a; karanlık adama, karanlık adrese açık mektup” niteliğinde olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan’ın, dümeni Çankaya’ya çoktan kırdığını belirten Sezer, Erdoğan’a “Çankaya’ya çıkamayacaksın; çıkma, çıkarsan da oturamayacaksın, oturtmayacağız” diye seslendi.
Bitlis’ten gelenlerin “AKP buradan 3 milletvekili çıkardı ama 27 şehit verdik” dediklerini belirten Sezer, “Başbakan bunlara kelle diyor. Başbakan’ın kendisi de olsa olsa pişmiş kelle” diye hitap etti.
Deniz Baykal’ı kastederek “Deniz Bey de senden umudunu kesti. Seni başbakan yaptığına bin pişman oldu. Baykal’dan da artık sana fayda yok” diye konuşan Sezer, milletin yüzde 25’inin AKP’yi ampul sanıp oy verdiğini, ancak onların da yandığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
Cumhurbaşkanlığı gerilimi dış basında
Batıdan doğuya kadar dünyanın değişik bölgelerindeki etkin basın organları, Türkiye’de yeni Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yaşanan gerilimi sayfalarına taşıdı.
Le Figaro: ‘Asker son ana kadar etkili’
Fransız Le Figaro gazetesi, “Erdoğan Çankaya’ya çıkacak mı, çıkmayacak mı?” sorusunun Türkiye’de bir “saplantı” haline geldiğini belirterek Erdoğan’ın seçilmesi halinde Cumhuriyet tarihinde ilk defa kökenleri “İslamcı” olan bir kişinin, “laiklik kalesi” olan Cumhurbaşkanlığı’nı “fethetmiş olacağını” yazdı. Gazete, askerler için “Erdoğan’a geri adım attırmak için son dakikaya kadar kulislerde aktif olacaklar” diye yazdı.
Le Figaro, İstanbul kaynaklı analizinde, Erdoğan’ın hâlâ kararını açıklamadığına dikkat çekerken AKP milletvekillerinin Erdoğan’ı aday olmaya çağırdıklarını kaydetti.
Fransız gazetesi, geleneksel olarak Başbakan Erdoğan’a karşı çıkanların Cumhurbaşkanlığı iddiasından vazgeçirmek için baskılarını katladıklarını belirtti.
‘YÖK’e asker ilham veriyor’
Suudi Arabistan’da İngilizce olarak yayınlanan Arab News gazetesi, Türk komutanlarının doğrudan bir uyarı yapmak istememiş olabileceklerini, bunun yerine de YÖK’ün açıklamasına ilham verdiklerini savundu. Gazete, “Eğer çok dindar olan Erdoğan, başbakan olarak o kadar iyi bir performans göstermiş ise cumhurbaşkanı olarak milleti için gerçek bir tehlike oluşturması düşünülemez” yorumunu yaptı. Arab News gazetesinin “Temelsiz Korkular” başlıklı başyazısında, Erdoğan’ın olası Cumhurbaşkanlığı adaylığına büyük destek verildi. (HABER MERKEZİ)
Sultan Özer - Bülent Özçelik
ÖNCEKİ HABER

Asker adına konuştu

SONRAKİ HABER

KONUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa