09 Nisan 2007 00:00

Asker adına konuştu

Hürriyet Gazetesi Yazarı Emin Çölaşan, herkesin merak içerisinde olduğunu, bu yüzden “Asker ne yapacak?” sorusuyla sık sık karşılaştığını belirterek darbe olmayacağını “müjdeledi”!

Paylaş

Hürriyet Gazetesi Yazarı Emin Çölaşan, herkesin merak içerisinde olduğunu, bu yüzden “Asker ne yapacak?” sorusuyla sık sık karşılaştığını belirterek darbe olmayacağını “müjdeledi”! Çölaşan’a göre darbe olmayacak ama, askerin bir tavrı olacak. “Herkes soruyor: Asker ne diyor?” başlığını taşıyan dünkü yazısında Çölaşan şöyle dedi:
“(...) Şimdi gelelim konumuza. Hürriyet okurları ve herkes hep aynı şeyi soruyor:
Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde asker nerede? Asker niçin ağırlık koymuyor, konuşmuyor, ülkeyi yönlendirmiyor? Yoksa bunların Çankaya’ya çıkmasını içine mi sindirdi?
Burada size bu soruların yanıtını ileteyim:
Asker yaşamakta olduğumuz bu süreçte sıkıntılı. Ancak eli kolu Anayasa ve yasalar tarafından bağlanmış durumda. Cumhurbaşkanının nasıl seçileceği belli. Bu durumda asker ne yapabilir?
Kendi içlerinde ve en üst düzeyde komuta katlarında dile getirilen konu şöyle:
‘Bildiri yayınlarız, açıklama yaparız, konuşuruz... Ancak biz bu konuda şimdi bir çıkış yaparsak ve söylediğimiz olmazsa, TSK olarak yıpranırız. Toplumda en üst düzeyde olan güvenilirliğimizi yitiririz’.”
YÖK askerin görüşlerini yansıttı
Çölaşan yazısında, YÖK’ün Cumhurbaşkanlığı ile ilgili tartışma konusunda askerlerin görüşlerini yansıttığını da yine askere dayanarak aktardı:
“Asker bu yüzden suskun kalmak zorunda kalıyor. Ancak bu aşamada bir ekleme yapılıyor:
Son YÖK toplantısında rektörler bildirisi yayınlandı. O bildiriye tümüyle katılıyoruz. Aynen bizim görüşlerimizdir. Biz de konuşsak aynı şeyleri söylerdik.”
Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkması durumunda askerin tavrının ne olacağını da yine Çölaşan’ın aynı yazısından öğreniyoruz:
“Varsayalım çıktı! Sonrasında ne olacak?
(...) Örneğin, Çankaya’da veya başka yerlerde verilen davetlere katılmamak, uyarılarda bulunmak gibi...
Ve çok sayıda -burada yazmak durumunda olmadığım- başka şeyler! Yeri ve zamanı geldiğinde niceleri. (Hesapta olmayan tek şey darbe.)”
14 Mayıs mitingine çağrı yaptı
Çölaşan, yazısını tamamladıktan sonra şöyle de bir dipnot eklemiş: “Türkiye’nin ysurtsever insanları, 14 Nisan Cumartesi günü Ankara’da düzenlenen büyük Cumhuriyet mitingine parti, kurum, vesaire ayrımı gözetmeden katılın ve haykırın. Bu son fırsatı iyi kullanın.” (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Uras: Bizi alanlar birleştirecek

SONRAKİ HABER

DSP’den Çankaya mitingi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa