10 Nisan 2007 00:00

Genel müdür bile ‘Yıkılsın’ dedi

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürvekili Mine Acar, İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkılması tartışmalarıyla ilgili “Sayın Bakan’ın dediği gibi yıkılıp yerine çok daha İstanbul’a, Atatürk’e yakışır, modern bir kültür merkezinin yapılması benim görüşüme göre doğrudur” dedi.

Paylaş

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürvekili Mine Acar, İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkılması tartışmalarıyla ilgili “Sayın Bakan’ın dediği gibi yıkılıp yerine çok daha İstanbul’a, Atatürk’e yakışır, modern bir kültür merkezinin yapılması benim görüşüme göre doğrudur” dedi.
Acar, DT olarak kendilerinin de orada oyun sahnelediklerini söyledi. AKM’nin kışın ısıtılamadığını, yazın soğutulamadığını ve kötü bir vaziyette olduğunu iddia eden Acar, yapılabilecek bir tadilatın maliyetinin çok büyük olacağını savundu. Acar şöyle konuştu: “Sayın Bakan’ın dediği gibi gerçekten yıkılıp yerine çok daha İstanbul’a, Atatürk’e yakışır, çok daha modern bir kültür merkezinin yapılması, benim görüşüme göre doğrudur. Belki buradaki ‘yıkım’ lafı, insanları rahatsız etmiş olabilir ya da bir proje görmek istiyorlar. Önlerini göremedikleri ya da oraya ne yapılacağını bilemedikleri için sanki böyle bir tedirginlik yaşadıklarını düşünüyorum. Çünkü AKM’nin yenilenmesinden, oraya daha iyi, daha güzel bir kültür merkezi yapılmasından daha doğal bir şey yok. Nitekim sanatçılar da bunu yıllar önce kendileri talep ediyorlardı; AKM’nin yıkılmasını. Çünkü hakikaten sağlıksız durumda. Onun için bu AKM’nin yenilenmesi -yıkılması demek istemiyorum- konusundaki muhalefeti çok doğru bulmuyorum.”
‘Bakan sanatı sever’
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un AKM yıkıldıktan sonra daha iyi bir bina yapılacağını dile getirdiğini hatırlatan Acar, “Biraz güven göstermek lazım bence. Çünkü Sayın Bakan sanata yakın bir insan; tiyatroyu, operayı, baleyi seven bir insan” dedi.
Acar, AKM’nin yıkılmasının ardından yaşanacak süreçte DT olarak sahne sıkıntısı yaşamayacaklarını da öne sürdü. Acar şunları söyledi: “Sayın Bakan bunu da açıkladı. Süratle Maslak’taki sahnenin bitirilmesine çalışılıyor. Ayrıca İstanbul’da yine başka sahneler kiralanacak, bulunacak. Ancak ondan sonra... Zaten benim görebildiğim daha bu 1-1.5 yıllık bir süreçtir. Yani hemen bugün kimse kazmayı alıp yıkmaya koşmuyor orayı. Bu, 1-1.5 yılı kapsayacak bir süreç. Bu arada da özellikle opera ve balenin -çünkü bizim tiyatro olarak başka sahnelerimiz de var- sanatlarını icra edebilecekleri yer ayarlanacak. Ancak ondan sonra oranın yıkılıp yeniden yapılması söz konusu olacak.”
TOBAV’dan eleştiri
Kısa adı TOBAV olan Devlet Tiyatro Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı Genel Başkanı Tamer Levent, Devlet Tiyatroları Genel Müdürvekili Mine Acar’ı eleştirdi. Levent, şunları söyledi:
“Bazı sanatçıların, Devlet Tiyatrosu Genel Müdür Vekili Acar’ı hatalarından duydukları rahatsızlıklar nedeniyle eleştirdiklerini ve istifa talebinde bulunduklarını biliyoruz. Bu arkadaşlarımızın her biri, Türkiye’nin tanınmış oyuncularıdır. Ortada hiçbir şey olmasaydı, onların durup dururken böyle bir açıklama yapması mümkün olmayacaktı. İşin bu boyutu değerlendirilmeden onlar hakkında soruşturma açıldığını duyuyoruz.” (Ankara-Nevşehir/AA)
ÖNCEKİ HABER

Ferhat Tunç Artvin’deydi

SONRAKİ HABER

F.Bahçe Ülker liderliğini sürdürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...