10 Nisan 2007 00:00

Allavi’ler günah çıkarıyor

2003 yılındaki işgalin ardından Irak’ta ticaret, savunma ve maliye bakanlığı görevleri yapan Ali A. Allavi, yazdığı kitapda işgal sonrası dönemi değerlendirdi.

Paylaş

2003 yılındaki işgalin ardından Irak’ta ticaret, savunma ve maliye bakanlığı görevleri yapan Ali A. Allavi, yazdığı kitapda işgal sonrası dönemi değerlendirdi.
Kuzeni olan eski Başbakan Ayad Allavi ise, bölge turunu Umman’da sürdürdü.
4 yılın muhasebesi
Irak eski Başbakanı Ayad Allavi’nin kuzeni olan ve Irak’ın işgalinden önce İngiliz Oxford Üniversitesi’nde bir akademisyen olarak çalışan Ali A. Allavi, yazdığı 500 sayfalık kitapta, ABD işgalinin “şok edici yönetim hatalarının” ayrıntılarını açıkladı.
Allavi kitabında, “ABD’nin performansı o kadar kötüydü ki 2007’de Irak halkı başka durumda kendilerinin kurtarıcısı olabilecek ABD’ye çoktan sırtlarını dönmüşlerdi” ifadelerine yer verdi.
Allavi’nin, Yale Üniversitesi tarafından basılan kitabını “Çürümüş ve kokuşmuş Saddam devleti, yerini çürümüş, verimsiz, yetersiz ve kokuşmuş yeni düzen devletine bırakmıştı” sözleriyle sona erdirmesi dikkati çekti.
Irak’ta, 2003’ten beri çeşitli defalar ticaret, savunma ve maliye bakanı olarak görev yapan ve İngiltere’de mühendislik ve maliye eğitimi gören Allavi’nin yazdığı kitap, Iraklı bir üst düzey yetkilinin, Irak’ın işgalinin ardından son 4 yıl içinde yaşanan sıkıntıları anlattığı ilk kitap oldu.
Allavi, Irak’ta yapılan yanlışları özetlediği kitabında, şu değerlendirmelere yer verdi:
“Önce, Irak’ın gerçekleri hakkında en ufak bir fikri olmaksızın 2003 yılında savaşı zorlayan Washington’dakilerin devasa boyuttaki cehaletleri geldi. İdrak yetenekleri daha yüksek olanlar, Irak’ın işgalinin Irak toplumunda büyük çatlaklara neden olacağını içgüdüsel olarak biliyorlardı. Bunu, L. Paul Bremer’in Geçici Koalisyon Yönetimi altında, Iraklılar ile çok az istişarede bulunarak büyük adımlar atan mevki amatörlüğü ve kabadayıca kibir izledi.”
‘Şok edici hatalar’
Allavi, kitabında kendisi ve pek çok kişi tarafından büyük hata olarak görülen adımları ise şöyle sıraladı:
  • ABD’nin Irak ordusunu dağıtması. 2003’te tırmanışa geçen direnişi bastırabilecek durumda olan Irak ordusundaki yüzbinlerce terhis edilmiş kızgın insan, direniş için büyük bir kaynak oluşturdu.
  • Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in Baas partisine üye onbinlerce kişinin hükümet, fakülteler ve diğer mevkilerden temizlenmesi. Bu, kritik bir zamanda deneyimli eleman sıkıntısı yaşanmasına neden oldu.
  • Irak Maliye Bakanlığı’ndaki bir merkezden yönetilmeyen banka hesaplarının takviye edilmesi yönündeki bir emir, Irak’ta devlet tarafından yürütülen pek çok yatırım operasyonunu başarısızlığa uğrattı.
  • Irak Geçici Koalisyon Yönetimi’nin özel girişimlere odaklanması Saddam rejimi dönemi çetelerinin, iş sektörünü tekellerine almasına izin verdi.
  • Serbest ticaret politikası, Irak başkentinde yağmalanan ekipmanın sınırlardan kaçırılmasına izin verdi.
    ABD’nin elektrik, sağlık ve diğer alanlardaki başarısızlıkları konusunda, “Amerikalıların tekrar tekrar anlattıkları ‘başarı öyküleri’ yalnızca ‘altta yeralan muazzam kara deliği’ gizledi” ifadelerini kullanan Allavi, kitabının sonuç bölümünde ise, “ABD’nin Irak’taki tek müttefikleri, bu büyük gücü kendi dar çıkarları için kullanmayı isteyen kişilerdir. Bunun tam tersi olabilirdi” dedi.
    ‘Siyasi uzlaşma şart’
    Öte yandan, işgal sonrasında bir dönem ABD desteğiyle Başbakanlık koltuğuna oturan Ayad Allavi, ABD-Irak güvenlik planının başarıya ulaşması için, siyasal bir uzlaşmaya ve genel affa ihtiyaç olduğunu söyledi.
    Bölge ülkelerini ziyaret eden Ayad Allavi, Ummanlı yetkililerle görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, güvenlik planının başarıya ulaşması için, “ulusal bir siyasal uzlaşma, halkı yaralayan ve birliğe zarar veren olağanüstü yasaların terki ve bir genel af” gerektiğini açıkladı. Allavi, ayrıca şimdiki başbakan Nuri El Maliki ve kabinesinin Sünniler ile uzlaşmada az ilerleme kaydettiğini savundu. (DIŞ HABERLER)
  • ÖNCEKİ HABER

    İran nükleer bayram yaptı

    SONRAKİ HABER

    Yüzbinlerce Iraklı ‘ABD defol’ dedi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...