10 Nisan 2007 00:00

İran nükleer bayram yaptı

İran, “sanayi ölçeğinde uranyum zenginleştirmeyi başararak nükleer ülkeler klübüne katılmasını” törenlerle kutladı

Paylaş

İran, “sanayi ölçeğinde uranyum zenginleştirmeyi başararak nükleer ülkeler klübüne katılmasını” törenlerle kutladı.
Tahran’ın güneyindeki Natanz nükleer tesislerindeki kutlama şenliklerine İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad da katıldı. Ahmedinejad, “Nükleer yakıtı endüstriyel düzeyde üreten ülkeler arasında girdiğimizi gururla ilan ediyorum” dedi. İran Cumhurbaşkanı, baskılara boyun eğmeyerek nükleer programlarını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.
“Sanayi ölçeğinde üretim ifadesi”, İran'ın uranyum zenginleştiren santrifüjlerinin sayısını ciddi şekilde artırdığı anlamına geliyor.
Ahmedinejad, Natanz'daki nükleer tesise kaç santrifüj eklemeyi başardıklarını açıklamazken, İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Laricani, “3 bin santrifüje gaz pompalanmaya başlandı mı?” sorusunu “Evet” diye yanıtladı. Ali Laricani, “Barışçıl amaçlı faaliyetlerimizin durdurulması yönünde baskılar devam ederse biz de meclisin kararı doğrultusunda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi üyeliğimizi gözden geçiririz” dedi.
İran geçen yıl bugün, Natanz'da her biri 164 birimden oluşan iki sıra santrifüjü işlettiğini duyurmuştu. Bu sayının 2007 Mart sonuna kadar 3 bine çıkarılması hedefleniyordu.
İran'da “Nükleer Teknoloji Günü” olarak ilan edilen dün, okullarda ziller çalındı; televizyonlar nükleer programdaki ilerlemeyi öven bir şarkı yayımladı. Başkentteki toplu taşıma araçları da ücretsiz hizmet verdi.
İsfahan ve Arak nükleer tesislerinde milisler insan zinciri oluştururken, çocuklar, Buşehr santralinin üzerinde “atom enerjisiyle parlak gelecek” yazılı uçurtmalar uçurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack ise, Ahmedinejad'ın açıklamalarına karşılık olarak, “Bu kaçırılmış bir fırsat. Bu, İran'ın uluslararası topluma meydan okuyacağının bir diğer göstergesi” dedi.
General BM kararını deldi
Bu arada, İranlı bir general, BM Güvenlik Konseyinin nükleer programını durdurmadığı için İran’a yaptırımlar uygulanmasını öngören 1747 sayılı kararını deldi.
BM’nin seyahat kısıtlaması koyduğu 15 İranlı yetkiliden biri olan Devrim Muhafızları generallerinden Muhammed Bager Zülgadr, hiçbir engelle karşılaşmadan Rusya’ya 6 günlük ziyaret yaptığını söyledi. Zülgadr, dün sona eren 6 günlük Rusya seyahatinin BM Güvenlik Konseyi kararının “etkisizliğini gösterdiğini” belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Nasrallah’tan referandum önerisi

SONRAKİ HABER

Allavi’ler günah çıkarıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...