10 Nisan 2007 00:00

‘Şiddetten vazgeçilmeli’

Son günlerde Bingöl, Şırnak, Bitlis ve Tunceli’de çıkan çatışmalarda 10 askerin ve bir o kadar da HPG’linin yaşamını yitirmesi; ateşkes ve barış tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Paylaş

Son günlerde Bingöl, Şırnak, Bitlis ve Tunceli’de çıkan çatışmalarda 10 askerin ve bir o kadar da HPG’linin yaşamını yitirmesi; ateşkes ve barış tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Silahların tamamen susması yönünde yapılan çağrılara karşın, bölgede askeri hareketlilik ve operasyonlar sürüyor.
Bölgedeki gelişmeleri değerlendiren “Türkiye Barışını Arıyor” konferansının çağrıcılarından İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, “Tabii ki bunlar çok talihsiz olaylar” dedi. Toplumun şiddet ve korku politikaları ile yönetilmek istenmesinin terk edilmesi gerektiğini ifade eden Alataş şöyle devam etti: “Demokratik çözümü arzu etmeyen, korku ve şiddet metotları ile toplumu idare etmeye çalışanlar var. Bu alışkanlıktan vazgeçmeleri durumunda toplumun farklı şeyler düşünmesinden korkanlar var. Bütün bunlardan kaynaklı Barış Konferansı’nın söyledikleri kolay değildir. Son günlerde yeniden yurttaşların yaşamını yitirmesi üzücüdür. Demokratik yaşam üzerindeki baskılar da artıyor, partiler basılıyor, il başkanları tutuklanıyor. Bunlar çözüm getirecek politikalar değildir.”
‘Barışı istemeyenler var’
Barış Konferansı çağrıcılarından eski Milletvekili Kamil Ateşoğulları ise, Ankara’daki konferansta akan kanın durması yönünde çağrı yapıldığını hatırlattı.
“Fakat ne yazık ki yükselen dalga barış çağrılarından çok savaş çığırtkanlıklarını ön plana çıkardı” diyen Ateşoğulları, barışı istemeyen çevrelerin olduğunu söyledi. Ateşoğulları şöyle devam etti: “Mesela silah tekelleri barışı istemiyor. Çatışmalarda insanların yaşamını yitirmesi üzücü bir olaydır. Türkiye Barışını Arıyor Konferansı’nın kendinden öncekilerden bir farkı da söylediklerini ortada bırakmaması olarak belirlendi. Barışı her mevzide savunacağız. Şüphesiz ‘konferansta her şey konuşuldu ve bitti’ anlayışıyla hareket etmeyeceğiz, konuşulduğu gibi kalmayacak. Konuştuğumuz barışı savunacağız.” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Kadınlardan maskeli yürüyüş

SONRAKİ HABER

Gündem’e sansür çığrından çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...