10 Nisan 2007 00:00

Hepimiz Afrikalıyız

Geçtiğimiz hafta içerisinde bazı televizyon kanallarında bilimsel bir araştırmanın sonuçları haber olarak yayınlandı.

Paylaş

Geçtiğimiz hafta içerisinde bazı televizyon kanallarında bilimsel bir araştırmanın sonuçları haber olarak yayınlandı. Habere göre genetik araştırmalar sonucu elde edilen doneler; dünya üzerindeki tüm insan topluluklarının kökeninin Afrika’dan geldiğini göstermekteydi.
Bu duyum, hafta sonu Ayvalık’ta katıldığım bir toplantıda daha bir anlam kazandı. Ülkemizdeki sayıları iki milyonu bulan Afrikalıların Ayvalık ve yakın çevresinde yaşayanları bir dernek çatısı altında örgütlenmişler. Afrikalılar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin kongresinde söz verildiğinde aklıma geldi Afrikalı oluşumuz. Konuşmamın sonunda kullandığım küçük bir tümceydi: Hepimiz Afrikalıyız. Ayvalık’ta büyük bir özveriyle ve tüm güçlüklere karşın yılmadan, azimle derneği yaşatmaya çalışan Sn. Mustafa Olpak tek listeyle girdiği kongreden güçlenerek çıktı.
Birçoğumuzun varlıklarından “Kökler” adlı TV dizisiyle haberdar olduğu Afrikalıların ülkemizdeki varlıkları da diğerleri gibi köle ticareti yolculuğu ile başlamış. İmparatorluk döneminde Hıdiv Ali Paşa tarafından Mısır, Sudan gibi ülkelerden getirilen karın tokluğu karşılığı tarım arazilerinde ve karayolu yapımında çalıştırıldıkları bir gerçekliktir. Özellikle Dalaman/Ortaca yöresinde siyah insan çokluğunun başlıca nedeni bu yöredeki ilk yollara bu karayağız insanların atalarının alın terlerinin akmış olmasıdır. 1857 yılında köle ticaretinin yasaklanması ile İzmir ve çevresine yerleştirilen Afrikalılar bu topraklarda varlıklarını sürdürüyorlar. Yaşlıların anımsadıkları kadarı ile atalarının imparatorluk döneminde her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günü meydanlarda bir araya gelip tütsülendikleri ve suyla geleneksel oyunlar oynayıp transa geçtiklerini anımsıyorlar.
Ne yazık ki çok kültürlü toplumumuzun zenginliklerinden olan bu gelenekler günümüzde yok olmuş. Derneğin amaçlarından biri de bu zenginlikleri araştırıp ortaya çıkarmak. Afrikalılar buralara neden, niçin, ne zaman ve nasıl getirildiklerini, atalarının yaşadıklarını merak ediyorlar.
Bu yaşam kültürlerini sahiplenmek ve insanca yaşam koşullarına sahip olmak için tek bir şeye gereksinimleri var: Örgütlü olarak güçlerini birleştirmek. Başarılar size bu ülkenin güzel insanları; hepimiz dünyalı, hepimiz Türkiyeli, hepimiz Afrikalıyız.
C.Saffet Yılmaz EMEP Gömeç İlçe Başkanı (BALIKESİR)
ÖNCEKİ HABER

SANSÜRE HAYIR!

SONRAKİ HABER

İşçiyim öyleyse suçluyum!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...