10 Nisan 2007 00:00

ABAKÜS

5 Nisan itibariyle Ttnet, ADSL fiyatlarında indirim yaptı. Yapılan indirim 256 Kbps kotasız paketi hiç etkilemezken, 1024 Kbps 3 Gb kotalı paketin kotasını sadece 1 Gb artırdı.

Paylaş

5 Nisan itibariyle Ttnet, ADSL fiyatlarında indirim yaptı. Yapılan indirim 256 Kbps kotasız paketi hiç etkilemezken, 1024 Kbps 3 Gb kotalı paketin kotasını sadece 1 Gb artırdı. Bunun dışında yeni bağlantıda alınan 60 YTL’lik ücret 30 YTL’ye düşürüldü. ADSL abonelerinin ezici çoğunluğunun 1024 Kbps 3Gb kotalı paket ve 256 Kbps kotasız paket kullandığı düşünüldüğünde, yapılan bu indirimin göz boyamaya yönelik olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Ancak Ttnet’in oyunu göz boyamayla sınırlı değil. Türk Telekom A.Ş. Genel Müdürü Paul Doany, turk.internet.com sitesine verdiği röportajda Ttnet yurtdışı çıkışının 52 Gbps olduğunu ve 2007 sonunda bu kapasitenin 130 Gbps’ye çıkarılacağını açıklıyor. Açıklamada söylenmeyen ise Ttnet’in 52 Gbps’lik yurtdışı çıkış yükünün %100’ün üzerinde olduğu ve Ttnet operatörlerinin sık sık routing (bir paketin bir ağdaki bir aygıttan diğer bir ağdaki bir aygıta gönderilmesi) ile ADSL trafiğini düzenlemeye çalıştıkları.
1024 Kbps = 1 Mbps
52 Gbps = 53248 Mbps
Yani Ttnet’in yurtdışı çıkışı 1024 Kbps’lik 53248 bağlantı ile tam olarak doluyor. Yurtdışı çıkışını kullanan kişilerin toplam bağlantı hızının, yurtdışı çıkışından fazla olması durumunda kullanıcıların yurtdışına bağlantı hızları düşüyor. Aynı anda 100 bin adet 1024 Kbps kullanıcısının yurtdışına bağlandığını varsayalım. Bu durumda kullanıcıların bağlantı hızları 512 Kbps civarında olacaktır. 2006 sonu verilerine göre ADSL abone sayısı 2.564.990. Yeni yapılan kampanyalar ve indirimlerle bu sayı daha da artıyor. Ancak Ttnet yurtdışı çıkışları sene sonuna kadar değişmeyecek ve zaten tam kapasitede çalışan yurtdışı çıkışının yükü de her geçen gün artıyor. Türkçe sitelerin bile önemli bir kısmının sunucularının yurtdışında olduğu göz önünde bulundurulduğunda gezindiğimiz web sayfalarının en az yarısına Ttnet’le yaptığımız sözleşmedeki hızdan daha düşük bir hızla bağlanıyoruz.
Eğer gerçek bağlantı hızınızı merak ediyorsanız http://www.speedtest.net/ adresine girip çeşitli ülkelerdeki sunuculardan birini seçin ve hızınızı ölçün. Ardından da İstanbul’daki sunucuya bağlanın ve buradaki hızınızı da ölçün.
Not: Hız testi yaparken Internet bağlantınızı başka bir iş için kullanmayın.
...
Google ve AFP anlaştı
İki şirketten yapılan ortak açıklamaya göre bu anlaşmayla Google, hem kendi haber sitesinde hem de diğer servislerde AFP’nin içeriğini kullanabilecek. Anlaşmanın detayları ise henüz tam olarak açıklanmadı. İki şirketin ortak açıklamasında bu anlaşmanın “AFP’nin haber ağındaki içeriklerini yeni ve geliştirilmiş yollarla kullanımına olanak tanıyacağı ve internet kullanıcılarının haberlere ulaşımını ciddi biçimde geliştireceği” belirtildi. Ayrıca anlaşmaya göre Fransız ajansı, 2005 Mayıs’ında Google’a karşı kendi haberlerini ve fotoğraflarını izinsiz kullanmaktan dolayı yaptığı suç duyurusunu geri çekecek. Medya dünyası tarafından da yakından takip edilen bu dava hem Amerika’da hem de Fransa da görülüyordu. AFP, hem uğradığı zarar için tazminat talep ediyor hem de kendine ait haber ve fotoğraflara logosunun yerleştirilmesini istiyordu. AFP içeriğinin bundan sonra başta Google News olmak üzere diğer Google servislerinde yer alacağını ifade eden AFP CEO’su, anlaşmanın bundan daha fazlasını da içerdiğini belirtti.
...
DRM’ye yeni bir darbe
İngiliz müzik devi EMI’ın bundan böyle Internetten indirilecek müzik parçalarına veri koruma önlemleri (DRM) koymama kararı geniş yankı buluyor. Independent kararı EMI’ın Internet korsanları karşısında yenilgiyi kabul etmesi olarak yorumluyor. Guardian müzik devrimi yönünde büyük bir adım olarak ifade ettiği kararı şöyle ifade ediyor: “İlk kez, Coldplay, Robbie Williams, Norah Jones gibi sanatçıların parçaları hangi Internet satış mağazasından alınmış olursa olsun, tüm cihazlarda çalınabilecek. Ayrıca kullanımına hiçbir kısıtlama getirilmeyecek. Yani hem cihazınızın mutlaka bir Ipod olması gerekmeyecek hem de CD’lerde olduğu gibi, parçalarınızı arkadaşınızla paylaşabileceksiniz.” Daha yüksek kalitede olacak yeni korumasız parçalar, diğerlerine göre biraz daha yüksek fiyatla satılacak. İsteyenler ellerindeki parçaları ek ücretle güncelleyebilecekler. Tüm gazeteler, EMI’ın adımını diğer büyük müzik şirketlerinin izleyeceği öngörüsünde bulunurken, Ipod’ların üreticisi Apple pazarın rekabete açılmasını memnuniyet verici bulduğunu ifade etti.
...
Cepte de Mozilla
Mozilla.org tarafından desteklen Minimo mobil tarayıcı, yeni sürümü ile indirilmeye hazır hale geldi. Minimo 0.2 olarak güncellenen ve mobil cihazlarda Internet tarayıcı olarak kullanılan ücretsiz yazılım, önceki sürümüne göre daha az yer kaplıyor, daha hızlı çalışıyor . Windows Mobile işletim sistemi ile birlikte gelen mobil tarayıcıya alternatif olarak sunulan Minimo, hız, güvenlik ve widget desteği ile öne çıkıyor.
Mobil tarayıcı pazarındaki üçüncü parti yazılımların ilklerinden olan Minimo, Mozilla şirketinin bir girişimi olmamakla beraber Mozilla.org tarafından geliştirilmesine katkıda bulunuluyor. Sahip olduğu pazarpayı yüksek olmayan Minimo, Opera gibi bu pazara hakim mobil tarayıcı yazılımların gölgesinde kalıyor.
Gökhan Bayram
ÖNCEKİ HABER

Polenli bahar dert çektirir

SONRAKİ HABER

Metin Göktepe ödülleri bugün veriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...