11 Nisan 2007 00:00

Bininci kez aynı kışkırtma

Kürt liderlerin açıklamaları bir kez daha medyada düşmanca başlıklarla karşılandı. “Gireriz”, “Susturun” başlıklarının binlerce kez atıldığı ortaya çıktı.

Paylaş

Kürt liderlerin açıklamaları bir kez daha medyada düşmanca başlıklarla karşılandı. “Gireriz”, “Susturun” başlıklarının binlerce kez atıldığı ortaya çıktı.
Barzani’nin açıklamalarını “tehdit” olarak gören medya, hükümetin operasyon imasını “nota” şeklinde sundu. Gerginliği daha da artırıcı başlıklar kullanan gazeteler, kışkırtıcı ifadeleri manşetlere taşıdı. Asker cenazesi haberlerini de hemen bunların yanından girerek bağlantı kurmayı ihmal etmediler. Üstelik, Talabani’nin açıklamasıyla yatışan bir krizden sonra bile sert ifadelerden vazgeçilmedi.
En kışkırtıcı başlıklardan birini kullanan Hürriyet, Barzani’nin fotoğrafıyla birlikte “Susturmazsanız biz geliyoruz” demişti. Akşam “Irak’a ‘gireriz notası”, Cumhuriyet “Bedeli ağır olur”, Milliyet “Barzani krizi büyüyor”, Sabah “Nota verildi özür geldi”, Star “Barzani sözünün bedelini ağır öder”, Türkiye “Haddini bil”, hatta bu konularda daha yumuşak bir tutum aldığı bilinen Yeni Şafak bile “Bağdat mesajı hedefine ulaştı” dedi.
Birçok gazete, hükümetin açıklamasının yanı sıra “halkın tepkisi” gibi bir vurguya ağırlık vermişti. Cumhuriyet, hükümeti eleştirmek adına “Erdoğan, kamuoyunda yükselen sert tepkinin ardından Barzani’ye yanıt vermek zorunda kaldı” dedi. Asker cenazeleriyle de bağlantı kuran manşetlerde şöyle denildi: “Memleket ağlıyor / İktidar, Köşk hesabına daldı. Bir yandan Barzani, diğer yandan PKK meydanı boş buldu.” (Güneş), “Efe’ye anlatın / Lafın bittiği an işte bu... Esip gürleyeceğinize şehit oğlu Efe’ye babasızlığı anlatın...” (Takvim), “Uyarı yetmez / Halk öfkeli: Boyuna, posuna bakmadan Türkiye’yi tehdit eden Barzani’ye ‘Haddini aştı’ demek yetmez. Tepesine binmeli, peşmerge bozuntusu haddini öğrenmeli” (Tercüman), “Büyük acı ve öfke” (Vatan). Bu gazetelerin “halkın görüşü” olarak yansıttığı yorumların kimin sözlerine dayandığı haberlerden belli olmuyordu.
Bu tür haberlerle ilgili ilginç bir veri de Sabah yazarı Yılmaz Özdil’in köşesinden çıktı. 4 yıllık arşivleri tarayan Yılmaz Özdil, aynı kışkırtıcı başlıkların medya tarafından yüzlerce, binlerce kez atıldığını ortaya çıkardı. Sonuç şöyle: “Barzani haddini aştı.” 946 kez, “Barzani yine haddini aştı.” 719 kez, “Barzani ağzını bozdu.” 410 kez, “Barzani meydan okudu.” 2 bin 346 kez, “Barzani kışkırtıyor.” 623 kez, “Barzani saçmaladı.” Bin 380 kez, “Barzani kaşınıyor.” Bin 520 kez, “Barzani tehdit etti.” 7 bin 200 kez, “Barzani rest çekti.” 473 kez, “Barzani tahrik etti.” Bin 423 kez, “Barzani’den küstahlık.” 603 kez, “Barzani’den büyük küstahlık.” 537 kez, “Barzani’den yeni küstahlık.” 402 kez. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Başbakan’ın Tuncay Özkan’a açtığı davaya ret

SONRAKİ HABER

UZUN MESAFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...