11 Nisan 2007 00:00

Almanya’da binler işgale karşı yürüdü

Almanya’da düzenlenen geleneksel “Paskalya Yürüyüşleri”ne bu yıl da işgal karşıtlığı damgasını vurdu.

Paylaş

Almanya’da düzenlenen geleneksel “Paskalya Yürüyüşleri”ne bu yıl da işgal karşıtlığı damgasını vurdu. Yürüyüşlere katılan binlerce kişi, Irak ve Afganistan işgalleri ile Alman hükümetinin bu ülkelere işgal askeri ve Tornado uçakları gönderilmesini protesto etti. Eylemlerde, İran’a yönelik tehditlere de öfke vardı. 70 merkezde yapılan gösteri ve toplantılarda, 1960’tan bu yana yapılan Paskalya Yürüyüşleri’nin devam etmesi gerektiği de vurgulandı.
Bu yılki en kitlesel Paskalya Yürüyüşü, Brandenburg Eyaleti’nin kuzeyinde bulunan Wittstocker Heide’de yapıldı. Bombodrom’a karşı her yıl geleneksel olarak yapılan gösteriye bu yıl 10 binden fazla insan katıldı.
Konuşmalarda, Almanya’nın saldırı amacıyla yurtdışına asker göndermesi kınanarak gönderilen askerlerin geri getirilmesi talep edildi. Mitingden sonra göstericiler tatbikat alanına doğru yürüyüşe geçti. Askerler tarafından engellenen göstericiler, sembolik insanlardan oluşan 25 metre büyüklüğünde üç Tornado keşif uçağı yaparak Afganistan’a Tornadoların gönderilmesini protesto ettiler.
Brandenburg’da birçok mahkeme, Bombodrom’un tatbikat sahası olarak kullanılmasına karşı karar alırken bu kararlar, çeşitli gerekçelerle engellenerek uygulamaya konulmuyor.
Dört yanda eylem
Hamburg’da yapılan Paskalya Yürüyüşü’ne ise 2 bin kişi katıldı. Altona’da bulunan Barış Kilisesi’nin önünde başlayan gösteriye; Sol Parti, DKP, DİDF, Kürt Halk Evi ve değişik örgütler katıldı. Cumartesi günü Düsseldorf’tan başlayan Rhein-Ruhr Yürüyüşü’ne yüzlerce kişi katıldı. Eylem, Grossneumarkt’te yapılan mitingle son buldu.
Hamburg’daki Paskalya Yürüyüşü’ne katılım, bu yıl önceki yıllardan daha kitlesel oldu.
Paskalya Yürüyüşleri, Bavyera, Baden-Württemberg, Schkeuditz’de de düzenlendi. (AVRUPA HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Irak’ta on günde 45 işgalci öldürüldü

SONRAKİ HABER

Fransa’da seçim yarışı resmen başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...