11 Nisan 2007 00:00

Zehirli toprağa dava açıldı

Bergama köylüleri başka yerlerden toprak getirilerek Ovacık’taki Altın Madeni’nde siyanürle ayrıştırılmasına karşı dava açtılar.

Paylaş

Bergama köylüleri başka yerlerden toprak getirilerek Ovacık’taki Altın Madeni’nde siyanürle ayrıştırılmasına karşı dava açtılar. Ovacık, Pınarköy, Narlıca, Aşağı Kırıklar ve Çamköy köylerinden otobüslerle gelen Bergama köylüleri altın madenine karşı kazandıkları mahkeme kararlarını boyunlarına asarak İzmir Adliyesi’ne yürüdüler. Adliye yakınlarında otobüslerinden inen köylüler ellerinde yörelerindeki doğal yaşamı temsil eden çiçekler, zeytin dalları ve fesleğenlerle sessiz bir şekilde adliyeye yürüdüler.
Adliyenin C girişinin önünde toplanan köylüler adına açıklama yapan Avukat Senih Özay, Bergamalıların Türkiye’ye örnek olacak bir hak arama uğraşı içinde olduklarını dile getirdi.
Çamköy köyünden Tahsin Sezer ise yörelerindeki altınlı toprağı bitiren madencilerin şimdi başka yerlerden toprak getirerek altın üretimine devam etmek istediklerini belirterek, “ilk önceleri bize madenlerin bulundukları yerde işleneceğini söylüyorlardı. Ancak bugün tam aksini yapıyorlar” diye konuştu. Konuşmaları alkışlarla dinleyen köylüler de maden nedeniyle sağlıklarının bozulduğunu, köylerdeki kanseri vakalarında çok büyük artış görüldüğünü söylediler. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise Ovacık’ın ardından Kozak ormanlarının da madencilerin yeni hedefi olduğunu vurgulayarak, Bergama köylülerinin verdiği mücadelenin tüm ülkenin mücadelesi olduğunu belirtti. Engel, “Bütün çabamız bu topraklardaki kuşun da, böceğin de yaşam hakkını korumak için” dedi. Açıklamanın ardından köylülerin arasından seçilen 11 temsilci ile Avukat Senih Özay, 900 Bergama köylüsü adına, Balıkesir Valiliği’nin işleminin yürütmesini durdurmak için dava açtılar.
Köylülerin eylemlerine EGEÇEP üyeleri ve Menemen’deki kireç ocağına karşı mücadele yürüten Menemenliler de destek verdi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

SONRAKİ HABER

Güler yüzlü yaşamlarını geri istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa