11 Nisan 2007 00:00

MGK’dan sert önlemler çıktı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığında son kez toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK), Irak’a yönelik sert önlemler çıktı.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığında son kez toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK), Irak’a yönelik sert önlemler çıktı. Özellikle Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Mesud Barzani’nin “Türkiye Kerkük’e karışırsa biz de Diyarbakır’a karışırız” sözlerinden sonra gözlerin çevrildiği MGK’da, Irak’a yönelik siyasi ve ekonomik önlemlerin alınacağı bildirildi.
Yaklaşık 4.5 saat süren toplantının ardından yayınlanan bildiride, “Irak’ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidine karşı Irak tarafının alması gereken önlemlere ilişkin olarak Irak Hükümetine verilen nota ve bundan sonra takip edilecek siyasi, ekonomik ve diğer yaklaşımlar üzerinde durulmuştur” denildi.
Operasyonlar sürecek
Bildiride, Türkiye’nin güvenlik ve asayişini etkileyen iç ve dış gelişmelerin kapsamlı bir değerlendirmesinin yapıldığı belirtildi.
Bu bağlamda “güvenlik güçlerinin icra etmekte olduğu operasyonların büyük bir kararlılıkla devam edeceği, terör örgütünün terörle amacına ulaşma şansı ve başarı umudu olmadığının çok iyi bilinmesi gerektiği” dile getirilen bildiride, yürütülen mücadelenin etkinlikle sürdürülmesi yönündeki kararlılığın yinelendiği kaydedildi.
Alınacak önlemler
Bildiride ayrıca, Hizbullah’ın faaliyetleri ve buna karşı alınan önlemlerin gözden geçirildiği dile getirildi. Bildiride şöyle devam edildi: “Irak’taki gelişmeler ve bu konuda izleyebileceğimiz politikalar değerlendirilmiş ve Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması ile sınırlarının güvence altına alınmasının, Irak’ın uluslararası hükmi şahsiyetinin korumasının önemi vurgulanmıştır. Irak’ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidine karşı Irak tarafının alması gereken önlemlere ilişkin olarak Irak Hükümetine verilen nota ve bundan sonra takip edilecek siyasi, ekonomik ve diğer yaklaşımlar üzerinde durulmuştur.”
Türkiye nota vermişti
Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Mesud Barzani’nin Arap El Arabiya televizyonuna verdiği demeçteki, “Türkiye Kerkük’e karışırsa biz de Diyarbakır’a karışırız” sözleri, Türkiye ile Irak yönetimini karşı karşıya getirdi.
Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla Bağdat yönetimine nota vererek PKK’ya karşı ‘acil, aktif ve kararlı’ tavır alınmasını istedi. Notada; “Bu olmadığı takdirde, Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları bulunduğunu bildirir” ifadesi yer aldı.
Baykal ve Karayalçın hükümete yüklendi
Barzani’nin açıklaması ve Türkiye’nin Irak’a verdiği nota, dün yapılan birçok açıklamanın da konusu oldu. Yapılan açıklamalar ise savaş çağrısı niteliği taşıdı.
CHP lideri Deniz Baykal, Barzani’nin Diyarbakır’la ilgili açıklamalarından hükümeti sorumlu tuttu. Partisinin grup toplantısında konuşan Baykal, Barzani’nin açıklamalarının arkasında hükümetin bugüne kadar görmezden geldiği gerçeklerin bulunduğunu söyledi. Hükümeti gelişmelere seyirci kalmakla suçlayan Baykal, “Barzani’nin söyledikleri iktidarın terör ve Irak politikasının iflas ettiğini ortaya koyuyor. Bu sözler Türkiye’nin toprak bütünlüğünün ve ulusal egemenliğinin açıkça reddedilmesidir” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın MİT Müsteşarı aracılığıyla Barzani’ye mektup gönderdiğini belirten Baykal “Barzani’ye sevgili kardeşim” diye yazmış. Al sana kardeşinin söyledikleri. Barzani’ye kardeşim, ana muhalefete kan düşmanı diyor” diye konuştu.
SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ise, Mesut Barzani’nin açıklamalarını kınadığını söyledi ve yapılması düşünülen planların bir an evvel başlatılmasını istedi.
Türk-İş’in sabrı taştı!
Türk-İş Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamayla Barzani’nin sözlerini “Bağımsızlığımıza, birlik ve bütünlüğümüze yönelik bu sözler, artık Türk milletinin sabrını taşırmaktadır” şeklinde değerlendirdi.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu yaptığı yazılı açıklamada, Türk ve Kürt halklarının yüzyıllardır aynı coğrafyada kardeşlik ve barış içinde yaşadıklarını belirtti. Uslu, kardeşlik ortamını bozmak isteyen, bundan çıkar sağlamaya çalışan kimi çevrelerin ortaya çıktığına işaret etti. (HABER MERKEZİ)
Talabani telefon etti
Irak’a verilen notanın ardından Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, önceki akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı aradı. Barzani’nin açıklamalarından dolayı üzüntü duyduğunu söyleyen Talabani, Kürt liderle temasa geçtiğini ifade etti. Talabani, “Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz. Ortak bir planla PKK’ye karşı savaşmaya hazırız” dedi. Erdoğan da Talabani’ye Riyad’da yaptıkları görüşmede, “Türkiye’ye karşı olan bize de karşıdır” sözlerini hatırlattı. Bunun üzerine Talabani, “Türkiye’ye yönelik faaliyetlere karşı olduklarını ve PKK’ye karşı ellerinden geleni yapacaklarını” söyledi. Erdoğan’ın “ne yapılacaksa bir an önce yapılmasını” söylemesi üzerine de Talabani, “ortak planla savaşmaya hazır olduklarını” belirtti.
‘İç işlerimize karışılmasın’
Federal Kürdistan Bölgesi (FKB) Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuad Hüseyin konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, hiçbir ülkenin iç işlerine karışmadıklarını belirterek kimsenin de kendi iç işlerine karışmamasını istedi. Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Peyamner’in haberine göre Fuad Hüseyin, “Biz hiç kimsenin sorunlarıyla uğraşmayız. Kimsenin işine karışmayız, komşu ülkelerin işlerine de karışmayız. Diğer devletlerden Kerkük meselesine karışmamaları çağrısında bulunuyoruz. Kerkük bir iç meseledir ve bu mesele Kürt, Türkmen, Arap, Keldani ve Asurilere has bir meseledir. 140. madde gibi anayasal bir madde var. Bu da Kerkük meselesinin anayasal çözüm yoludur” diye konuştu.
Kerkük’e yapılacak her müdahaleyi Irak ve FKB’nin içişlerine karışma olarak sayacaklarını belirten Hüseyin, komşu ülkelerle ilişkilerinin saygı temelinde geliştirilmesi için çalıştıklarını ve komşu ülkelerle saygı temelinde sağlam ilişkilerinin olmasını istediğini ifade etti. FKB’nin Türkiye ile sorunların çözümü için doğrudan görüşme çabaları olduğunu dile getiren Hüseyin, “Konunun çözümü için Türkiye tarafından her davet karşısında cevabımız olumlu olacak” dedi.
ABD’den tepki geldi
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Barzani’nin sözleriyle ilgili “Biz, bu açıklamaların gerçekten yardımcı olmadığını düşünüyoruz ve bunlar, kesinlikle ortak kaygı duyulan konularda daha fazla Türkiye-Irak işbirliği sağlanması amaçlarına hizmet etmiyor. Bu amaçlara, Türkiye’ye sınır ötesi saldırılar düzenleyerek masum Türk sivillerini öldüren PKK ile savaşma konusu da dahil” dedi. Sözcü McCormack’in, Amerikalı yetkililerin genellikle “Başkan” diye bahsettiği Barzani’den, “Bay” diye söz etmesi dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

UFUK

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...