12 Nisan 2007 00:00

Sendikal kriz nasıl aşılır?

Son yıllarda, dünyada ve ülkemizde sendikaların içinde bulunduğu kriz, Epos Yayıncılık’tan Çıkan “Türkiye’de Sendikal Kriz ve Sendikal Arayışlar” kitabında ele alınıyor.

Paylaş

Son yıllarda, dünyada ve ülkemizde sendikaların içinde bulunduğu kriz, Epos Yayıncılık’tan Çıkan “Türkiye’de Sendikal Kriz ve Sendikal Arayışlar” kitabında ele alınıyor. Editörlüğünü Fikret Sazak’ın yaptığı kitapta sendikalar üzerine çalışmaları olan akademisyenlerin yanı sıra sendika uzmanlarının da katkıları bulunuyor.
Fikret Sazak kitaba yazdığı sunuşta, kapitalizmin 1970’lerde yaşamaya başladığı krizin sonucu olarak neoliberal politikaların etkisinin, sendikal örgütlenme düzeyinin, daha geri olduğu ülkelerde, yıkıcı bir şekilde görüldüğünü; sendikalardaki üye azalışı, sendikal hak kayıpları ve ücretlerdeki reel gerilemeler açısından bu ülkelerde, gelişmiş kapitalist ülkelerde yaşananlarla karşılaştırılamayacak düzeylerde gerilemeler yaşandığını vurguluyor. Sazak, sendikaların üye sayılarının sürekli azalması, genel örgütlenme oranlarının düşmesi; ekonomik ve sosyal süreçlerde sendikaların etkinliklerini yitirmeleri ile kendisini gösteren krizin emekçilerde sendikalara ve sendikal mücadeleyle hakların elde edilebileceğine dair güvensizlik yarattığını kaydediyor.
‘Sendikalar krizden kaçıyor’
Türkiye’de neoliberal politikaların askeri darbeyle uygulamaya konulduğunu bildiren Sazak, bu yüzden sendikacılık hareketinin de keskin bir düşüş yaşadığını, sendikacılık hareketinin yaşadığı krizde özellikle 1990’ların ikinci yarısından itibaren, ikinci neoliberal dalganın ve küresel uygulamaların etkisinin büyük olduğunu belirtiyor. Sendikaların yaşanan sendikal krizi salt bu etkene bağlayarak dışsallaştırmacı bir yaklaşım ortaya koyduklarını da ekleyen Sazak, yaşananların salt konjonktürdeki değişimlere bağlamanın krizden çıkışa ilişkin çözüm üretme çabalarında daha yazgıcı ve edilgen bir tutum alışı ortaya çıkardığını kaydediyor. Sazak bu derleme kitabın tam da yaşanan sendikal krizi çözümleme tartışmalarına referans olması, krizden çıkış arayışlarına katkı sağlaması amacıyla hazırlandığını ifade ediyor.
Kitapta Aziz Çelik’in Yeni Sorun Alanları, Murat Özveri’nin Sendikal Hareket ve Sorunlar, Yıldırım Koç’un Türkiye’de Sendikacılık, Prof. Dr Yüksel Akkaya’nın Enformel Gruplar/Örgütler, Mehmet Beşeli’nin Sendikacılığın Sefaleti, Doç. Dr. Metin Özuğurlu’nun Geleceği Olmayan Bir Gelenek ve Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu’nun Kriz ve Sendikalar başlıklı makaleleri yer alıyor. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Necatigil Şiir Ödülü Hüseyin Peker’e

SONRAKİ HABER

Ruhsatsız Sözcükler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...