12 Nisan 2007 00:00

Bağdat’ın unutulmuş kurbanları: çocuklar

Amerikan işgalinin ardından geçen dört yılda, Irak’ta en çok acı çeken kesim Irak’ın çocukları oldu.

Paylaş

Amerikan işgalinin ardından geçen dört yılda, Irak’ta en çok acı çeken kesim Irak’ın çocukları oldu. Şiddete maruz kalarak ailesini kaybeden pek çok çocuk, şu anda savaşın ortasında sokaklarda yaşamaya zorlanıyor ve hayatta kalmak için çöplüklerde barınıyor.
Son dört yıl içinde Irak’taki yoksulluk o kadar kötü koşullara vardı ki pek çok çocuk, temiz su, sağlık kontrolü ve eğitim gibi temel ihtiyaçlardan mahrum durumda.
İstatistikler ürkütücü. Her 25 çocuktan biri beş yaşına varmadan ölüyor. Dört çocuktan biri, yani üç milyondan fazla çocuk, kötü besleniyor. Ayrıca beş çocuktan biri okula gidemiyor.
Oradan oraya sürükleniyorlar
El Cezire’ye konuşan, işgalin unutulmuş kurbanlarından Ahmed Cabbar, Bağdat sokaklarında oyuncak satıyor. Kardeşlerine bakabilmek için okulu bırakıp çalışmaya başlayan Ahmed, ailesinde yedi kişi olduğunu, babası Bakuba’da öldürülünce Bağdat’a taşındıklarını söylüyor.
Beş yaşındayken anne ve babası ölen Sicad Ali ise abileri onu alıp Tobci’deki yetimhaneye götürene kadar sokaklarda yaşamış: “Ulusal Güvenlik Kuvvetleri ve Amerikalılar, benim terörist olmamdan şüphelenip beni tutukladılar. Onlara terörist olmadığımı söylememin bir faydası olmadı. Ve kendimi burada buldum.”
Yetimhanedeki bir başka çocuk, Muhammed Vail de şöyle anlatıyor hikayesini: “Ben Basralıyım. Bağdat’a beni bir adam getirdi ve sokağa bıraktı. Bir süre bir ailenin yanında kaldım ve yetimhaneye getirildim. Annem ve babamın kim olduğunu bilmiyorum.”
Yetimhane görevlisi Sumir Casse ise “Buradaki çocukların bir aile bağları ve duyguları yok. Bu çocukları, ailelerinin sevebileceğinden daha çok seviyoruz” diyor ve ekliyor: “Onların hayatlarına mutluluk getirmeye çalışıyoruz. Onlarla hem gündüz hem gece kalıyoruz. Geçmişlerinde dayağa maruz kalmış olanları iyileştirmeye çabalıyoruz...” (DIŞ HABERLER)
Kızılhaç raporu: Halkın durumu kötüleşiyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Irak’ta siviller açısından durumun giderek kötüleştiğini duyurdu. Örgütün operasyonlar müdürü Pierre Kraehenbuehl, “Korunmasız Siviller: Irak’ta Büyüyen İnsani Kriz” başlıklı raporu Cenevre’de açıkladı. Rapora göre, her gün bombaların patladığı Irak’ta, bakkala gitmek bile bir ölüm-kalım meselesi haline geldi. Su ve elektrik gibi temel ihtiyaç maddelerine ulaşmanın bile zor olduğu Irak’ta, halk artık büyük beklentilere girmekten vazgeçti. En temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan Iraklılar, artık “evlerinin önünün cesetlerden temizlenmesi gibi daha küçük sorunlarla” uğraşıyor.
Raporda, saldırılarda ve askeri operasyonlarda ölenlerin sayısını saptamanın zor olduğu Irak’ta, mültecilerin sayısının giderek arttığı, sağlık uzmanlarının ülkeyi terk ettiği ve diğer sorunların çığ gibi büyüdüğü belirtildi. Örgüt, Irak’taki durumu değiştirmede etkili olabilecek olanlardan, sivillerin yaşamlarını güven altına alacak tedbirleri hemen almalarını istedi. Raporda, Irak hükümeti ve işgal güçleri de dahil hiç kimsenin, durumu düzeltmek için yeterince çaba göstermediği de belirtildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Şirketler petrol üzerinde kontrolü kaybediyor

SONRAKİ HABER

Necatigil Şiir Ödülü Hüseyin Peker’e

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...