12 Nisan 2007 00:00

Şirketler petrol üzerinde kontrolü kaybediyor

Venezülla’nın halkçı Devlet Başkanı Hugo Chavez, ülkesinin petrol kaynaklarının kontrolünü, ABD’li ve Avrupalı petrol şirketlerinden almak için çabalarını yoğunlaştırıyor.

Paylaş

Venezülla’nın halkçı Devlet Başkanı Hugo Chavez, ülkesinin petrol kaynaklarının kontrolünü, ABD’li ve Avrupalı petrol şirketlerinden almak için çabalarını yoğunlaştırıyor. Bu arada son 20 yıldır Amerikan petrol tekellerinin dünya çapındaki petrol kaynakları üzerindeki kontrolünü yitirmesinin, ABD’yi tedirgin ettiği yorumları yapılıyor.
Chavez, petrol sanayisini millileştirme çabalarını artırmak için 1 Mayıs tarihinde yeni bir planı yürürlüğe sokacak.
Petrol Analizcisi Pietro Pitts, Chavez’in dünyadaki büyük petrol şirketleriyle bir oyun oynadığını ve şu an için kazandığını ifade ediyor. Chavez’in, Venezüella petrol sanayisindeki millileştirme adımlarıyla birlikte, ulusal petrol şirketi “Petroleos de Venezuela” yönetimi, sosyal harcamalara daha çok kaynak aktarmaya başladı.
ABD için büyük sorun
Son 20 yıl içinde, dünya çapındaki petrol kaynaklarının kontrolü, “Petroleos de Venezuela” örneğindeki gibi kamu şirketlerine geçiyor. Rice Üniversitesi’nin yeni bir araştırmasına göre, 1148 trilyon varillik dünya rezervinin yüzde 77’si kamu şirketlerinin elinde bulunuyor. Bu durum, kullandığı petrolün yüzde 60’ını ithal eden ABD için büyük bir sorun.
Bu nedenle olsa gerek; Houstonlu petrol danışmanı Michael J. Economides, Hugo Chavez’i, “ABD’nin enerji güvenliği için Saddam Hüseyin’den daha büyük bir tehdit” diye tanımlıyor. Amerikan petrol şirketi Exxon’un dahi, Venezüella’daki önemli petrol projelerinden birini gözden çıkarmak durumunda kalabileceği konuşuluyor.
ABD tarafından birkaç kez komplo yoluyla devrilmeye çalışan Cahvez’in son açıklamalarına göre, Orinoco Belt’teki yeni petrol yataklarının kullanıma açılmasıyla birlikte Venezüella, Suudi Arabistan’dan bile zengin petrol kaynağına sahip olacak. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD yönetimi işgale komutan bulamıyor

SONRAKİ HABER

Bağdat’ın unutulmuş kurbanları: çocuklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...