12 Nisan 2007 00:00

Brüksel’den Fransa’ya eleştiri

Avrupa Birliği (AB) bürokratları, Fransa’da cumhurbaşkanı seçimine katılan tüm adayların AB konusundaki söylemlerinden rahatsız. Bürokratlar, Fransa’nın “AB’nin motoru” niteliğini yitirerek “fren” rolü üstlenmeye başladığına dikkat çekiyor.

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) bürokratları, Fransa’da cumhurbaşkanı seçimine katılan tüm adayların AB konusundaki söylemlerinden rahatsız. Bürokratlar, Fransa’nın “AB’nin motoru” niteliğini yitirerek “fren” rolü üstlenmeye başladığına dikkat çekiyor.
Fransız adayların siyasi söz ve açıklamalarını analiz eden uzmanlar, 29 Mayıs 2005 tarihinde AB Anayasası projesine “hayır” diyen Fransızların bu tavırlarının ardından yaşanan “çöküşe” işaret ediyor.
Referandum sonucunun ardından, “AB’nin yeni temellerde tekrar inşa edilmesi” beklentisi olduğunu, ancak bunun gerçekleşir gözükmediğini belirten uzmanlar, Fransa’da “ulusal sosyal ve ekonomik endişelerin ön plana çıktığını” gözlemliyor.
“Kurucu ülke Fransa ile AB arasındaki aşk hikayesinin bittiğinin görüldüğünü”, Fransız siyasetinde, AB konusunda hiçbir fikir birliği olmadığını, çekişmelerin AB projesini kösteklediğini anlatan bürokratlar, Fransızları, “umut ve hayalleri yıkmakla” suçluyor.
Sosyal ve ulusal talepler ön planda
Fransa seçimleri öncesinde “ulusal tercihlerin ön plana çıkarıldığı”, “sosyal himayecilikten yana tavır koyulduğu”, “sınırların açılışına karşı mücadeleye girişildiği”, “bir çeşit haçlı seferi başlatıldığı”, bu gelişmelerin AB’ye daha da itibar kaybettirdiği ifade ediliyor.
Adaylar çekingence savunuyor
Uzmanlar, AB’den yana gözüken Fransız cumhurbaşkanı adaylarının da “hiçbir somut öneri ve yeni bir proje getirmediğine” dikkati çekiyor.
Cumhurbaşkanlığının önde gelen adayları sağcı Nicolas Sarkozy ve sol kanattan Segolene Royal, AB konusundaki “sözde taraftar” söylemlerinde “kötümserliği körüklemekle” itham ediliyor.
Sarkozy, “AB’yi başarısızlıklardan kurtarmak istediğini” anlatırken genişlemeye ve reformlara karşı çıkıyor.
Royal, “AB cephesinde varlık göstermemekle ve suskunlukla” veya “AB bünyesinde gerçekleşmesi imkansız hayali projeler üretmekle” itham ediliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İşçiler özelleştirme değil güvence istiyor

SONRAKİ HABER

İran, diplomatlar konusunda kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...