12 Nisan 2007 00:00

Cizre, kapalı cezaevi gibi

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1 Mart’tan bu yana, Belediye Başkanı Aydın Budak’ın da aralarında bulunduğu 44 ki şi tutuklanırken 300 kişi de gözaltına alındı.

Paylaş

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1 Mart’tan bu yana, Belediye Başkanı Aydın Budak’ın da aralarında bulunduğu 44 ki şi tutuklanırken 300 kişi de gözaltına alındı. Gözaltına alınan ve tutuklananlar arasında, belediye başkanından siyasetçisine ve gazetecisine kadar her kesimden vatandaş bulunuyor.
DTP’ye yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalar, geçtiğimiz şubat ayından bu yana had safhaya ulaşırken gözaltı ve tutuklama furyasından en fazla, Şırnak’ın Cizre ilçesi nasibini aldı. Cizre’de 1 Mart’tan bu yana 74 eve polis baskını düzenlenirken 300 kişi de baskın ve soruşturmalardan dolayı gözaltına alındı. 44 kişi ise çoğunlukla “suç ve suçluyu övmek”, “örgüt üyeliği” ve “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu”na muhalefet gerekçeleri ile tutuklandı.
Belediye başkanı, gazeteci...
Tutuklananlar arasında belediye başkanından siyasetçisine ve gazetecisine kadar her kesimden vatandaş var.
Kentte mart ayında yapılan en büyük baskın ise DTP’li kadınların 8 Mart dolayısıyla yaptıkları yürüyüşün ardından DTP Cizre İlçe Örgütü’ne yapılan baskın olmuştu. Bu baskında 120 kadın gözaltına alınmış ve bunların 31’i tutuklanmıştı. Bu olayın ardından yoğunlaşan operasyonlarda, Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Ülkede Özgür Gündem Gazetesi Şırnak Temsilcisi Hüseyin Afşar, DTP Cizre İlçe Başkanı Ali Güven ve 7 yöneticisi, DİSK Genel-İş Cizre Temsilcisi Bahattin Yağarcık, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Şırnak muhabirleri Behdin Tunç ve Faysal Tunç, Gündem Gazetesi Cizre Bölge Sorumlusu Sabri Adanır gözaltına alınarak tutuklanmıştı. (Şırnak/DİHA)

TİHV: Bitsin bu kanlı oyun

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Yavuz Önen, son dönemde artan çatışmalara dikkat çekerek “Yeter artık, bu acılara son verilsin. Bitsin bu kanlı oyun” çağrısı yaptı. Önen yaptığı yazılı açıklamada, 23 yıldır süren çatışmalarda ölen onbinler için çekilen acıların, dökülen gözyaşlarının, savaş yanlılarının bu kahredici çatışmayı sona erdirmesine yetmediğini ifade ederek “Bütün toplum, şiddet ve çatışmanın çözüm olmadığının ayrımında olmalı. Artık silahların arkasındaki güç odaklarının da bu gerçeği görmesi gereklidir” dedi. Önen, hükümeti, Kürtlerin temsilcilerinin de Meclis’e girmesi için Anayasa, seçim ve siyasi partiler yasalarında değişikliğe, PKK’yi de koşulsuz ve derhal silahlı mücadeleyi terk etmeye çağırdı. Önen, kaybedilen tüm canların ailelerine başsağlığı diledi.

Türk ve Zana talimatla ifade verecek

DEP eski Milletvekili Leyla Zana ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün, Diyarbakır Newrozu’nda yaptıkları konuşmalar nedeniyle haklarında açılan soruşturma çerçevesinde talimatla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifade verecekleri bildirildi.
DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk Diyarbakır Newrozu’nda yaptığı konuşmada ‘Sayın Öcalan’ demişti. DEP eski Milletvekili ve DTP MYK Üyesi Leyla Zana ise konuşmasında Kürtlerin 3 liderinin bulunduğunu; bunlardan birinin Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, ikincisinin Mesut Barzani, üçüncüsünün ise Abdullah Öcalan olduğunu söylemişti. Yapılan konuşmaların ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Zana ve Türk hakkında “suçu ve suçluyu övmekten” soruşturma başlatmıştı.
Kerem Çelik
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Gündem’e sahip çıktı

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...