12 Nisan 2007 00:00

DSİ’nin Allianoi projesi aldatmaca

İzmir’in Bergama ilçesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Alliaoni Ilıcası’nı kurtarmak için DSİ tarafından önerilen projenin bir aldatmaca olduğu belirtildi.

Paylaş

İzmir’in Bergama ilçesinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Alliaoni Ilıcası’nı kurtarmak için DSİ tarafından önerilen projenin bir aldatmaca olduğu belirtildi.
Alliaoni Kazısı Bilimsel Heyeti Başkanı Ahmet Yaraş, DSİ’nin önerdiği projeye tepki gösterdi. Projeyle antik kentin sular altında kalacağına dikkati çeken Yaraş, “Antik kentin etrafına 1 metrelik duvar yaparak kenti suyun altında bırakacak bir proje önerdiler. Onlara göre çözüm, kalıntıların üstünün mille kapatılması. Bu amaçları hiç değişmedi. Su altında bırakmak, çözüm değil aldatmacadır. Ne yazık ki politikacıları ve kamuoyunu ‘Antik kenti kurtaracağız’ söylemiyle yanıltıyorlar. Önerdikleri proje, kesinlikle korumaya yönelik bir proje değildir” dedi. Yaraş, DSİ’nin önerdiği projenin kabul edilmesi halinde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar götüreceklerini de bildirdi.
Antik ılıcayı gerçek anlamda koruyabilecek bir proje geliştirdiklerini, 13 milyon YTL’ye mal olacak projenin DSİ tarafından maliyet yüksekliği gerekçesiyle reddedildiğini belirten Yaraş, projenin geçen yıl UNESCO Büyük Ödülü’nü kazanan Bulgaristan’daki Antik Odrissia kentini kurtarmak için yapılan projenin benzeri olduğunu da kaydetti.
Tarih mi önemli, para mı?
Bin 800 yıllık tarihe sahip, en sağlam Roma ılıcası olarak gösterilen Allianoi için DSİ tarafından üretilen projeye göre antik kaplıca, yapımı tamamlanan Yortanlı Barajı sularının altında kalacak. Alüvyonların altında kalmaması için kalıntılar 1 metrelik setle çevrilerek taşınabilir durumdaki parçalar, baraj alanı dışında yapılacak sergi salonuna taşınacak.
DSİ 2. Bölge Müdürü Ayhan Sarıyıldız, antik ılıcanın, su altında kalacak bölümlerine yerleştirilecek kameralarla turizme hizmet vermeye devam edeceğini, bölgedeki kazılara sualtı arkeologları tarafından devam edileceğini söyledi. Sarıyıldız, Allianoi’yi su tutma alanı dışında bırakmayı hedefleyen projeler de önerildiği, ancak önerilen projenin 70 milyon YTL’ye mal olacağını öne süren Sarıyıldız, “Bu projeyi yapacağımıza, barajı iptal ederiz daha iyi” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Özgür Radyo’dan dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

‘Siyanürlü ölüm istemiyik’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...