13 Nisan 2007 00:00

‘Küresel kirlenmeyi önlemek mümkün’

İstanbul-Greenpeace, Enerji Bakanı Hilmi Güler’e, sürdürülebilir kalkınmanın gerçek anlamını hatırlatmak için Türkiye’de enerji devrimi senaryosunu sundu.

Paylaş

İstanbul-Greenpeace, Enerji Bakanı Hilmi Güler’e, sürdürülebilir kalkınmanın gerçek anlamını hatırlatmak için Türkiye’de enerji devrimi senaryosunu sundu. Rapor, milyonlarca insanı açlık ve susuzluk tehdidiyle karşı karşıya bırakan iklim değişikliğinin, giderek artan zararlı etkilerini önlemek amacıyla kapsamlı bir yol haritası gösteriyor.
Rapor, Almanya Uzay Merkezi’ne bağlı Teknik Teordinamik Enstitüsü ve dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerden, enstitü ve yenilenebilir enerji enstitüsünden 30’dan fazla bilim insanı ve mühendisin ortak çalışması ile hazırlandı.
“Enerji Devrimi: Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Enerji Yol Haritası Raporu” Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi (EREC) ve Greenpeace Uluslararası tarafından pratik bir senaryo çalışması olarak hazırlandı. Senaryoda, güvenli ve ekonomik bir enerji araz sistemi oluşturarak küresel ekonomik kalkınmanın istikrarını bozmadan, önümüzdeki 43 yıl içinde karbondioksit salınımlarını yüzde 50 oranında azaltabilmenin mümkün olduğu öngörülüyor. Plan özellikle, hızlı büyüyen ekonomik bölgeleri hesaba katıyor ve senaryonun ekonomik avantajlarının altını çiziyor. Senaryoya göre yenilenebilir enerjiler, sadece gelişmiş ülkelerde değil Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde de dünya ekonomisinin bel kemiğini oluşturacak.
Riskler dikkate alınmıyor
Türkiye, enerji sistemini, geleneksel enerjilerin gelecekteki ekonomik faaliyetlerini ve asla geri ödenemeyecek çevresel riskleri düşünmeden büyütüyor. Kömür ve nükleer enerji gibi en tehlikeli merkezi elektrik kaynağına alım garantilerinin verilmesi planlanıyor. Alınacak kararlar, enerji yatırımları uzun dönemli yatırımlar olduğu için Türkiye’nin ekonomisi ve çevresini en az yarım yüzyıl boyunca derinden etkileyecek.
Raporu sunan Greenpeace Uluslararası Enerji Uzmanı Sven Teske, dünyanın güvenli ve sağlam yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olduğunu, ihtiyaç duyulan enerji verimliliği hedeflerine ulaşılabileceğini belirtti. Teske, bunun küresel ekonominin büyümesini engellemeden, üstelik kömür ve petrol gibi tehlikeli ve zararlı kaynakların tamamı devreden çıkarılarak yapılabileceğini söyledi. Hükümetlerin, fosil yakıtlara ve nükleer enerjiye verilen teşvikleri keserek “kirleten öder” ilkesini benimseyebileceğini ifade eden Tekse, yenilenebilir enerjilerin zaten piyasada rekabet edebilecek durumda olduğunu belirtti.
‘Türkiye en şanslı ülke’
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Sorumlusu Hilal Atıcı, Türkiye’nin, devasa yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği potansiyeli açısından dünyanın en şanslı ülkesi olduğunu söyledi. Türkiye’nin, enerji verimliliği ve yoğunluğu açısından birçok ülkeden geride olduğunu, bunu bir fırsata dönüştürerek enerji veremliliğinin, yatırım yapılıp enerji ihtiyacının sabitlenebileceğini ifade etti. Türkiye’nin, dünyanın pek çok bölgesine oranla daha az maliyetle rüzgar, güneş ve jeotermal enerji üretebileceğini belirten Atıcı, bu konuda asıl kararı Enerji Bakanlığı’nın verebileceğini söyledi. Atıcı, “Türkiye, ya sürdürülemez bir kalkınma kafasına bağlı kalacak ve kaybedecek, ya da bugünün ötesine geçecek ve modern yenilenebilir enerjinin lideri haline gelecek” dedi. Atıcı, Greenpeace olarak Enerji Bakanlığı’na, doğru bir seçeneğin mümkün olduğunu göstermek için yardım etmek istediklerini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
Eylem Lodos
ÖNCEKİ HABER

GÜNCEL

SONRAKİ HABER

AKP’nin eğitimde kadrolaşması 25 bini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...