13 Nisan 2007 00:00

İHD ve Mazlum-Der: Çatışmalar kaygı verici

İHD ve Mazlum-Der, son dönemlerde artan çatışmaların kaygı verici olduğuna dikkat çekerek “Gelin bir kez daha barış taleplerini hep birlikte yükseltelim” çağrısında bulundu.

Paylaş

İHD ve Mazlum-Der, son dönemlerde artan çatışmaların kaygı verici olduğuna dikkat çekerek “Gelin bir kez daha barış taleplerini hep birlikte yükseltelim” çağrısında bulundu.
İHD ve Mazlum-Der, son günlerde DTP ve Kürt basını üzerindeki baskılar ve Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Beytar, DTP Ankara İl Yöneticisi Fevzi Kara ve ESP üyelerinin aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
İHD ve Mazlum-Der adına açıklama yapan Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Beytar, ‘çatışmaların tırmandırılmasından, militarist ve milliyetçi söylemden, muhalif siyasetçi ve medyaya yönelik baskılardan, yargının araçsallaştırılmasından, Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir rejim sorununa dönüştürülmesinden kaygılı olduklarını’ söyledi.
‘Şiddet yıkım getiriyor’
Artan çatışma ve can kayıplarına dikkat çeken Beytar, son birkaç gün içinde 12 asker, 2 korucu ve 15 silahlı militanın yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Devleti yönetenlerin, savaş çığlıkları dışındaki bütün çağrılara kulak tıkadığına vurgu yapan Beytar, sivilleştiği belirtilen MGK’de hiçbir sivil çözümün gündeme gelmediğini dile getirdi. Son 20 yıldır yaşanan çatışmaların hiçbir sorunu çözmediğinin altını çizen Beytar, “Şiddet ve savaş, çözüm yerine yıkım getirmektedir” dedi. Toplumsal barış için herkese görev düştüğünü dile getiren Beytar, “Gelin bir kez daha barış taleplerini hep birlikte yükseltelim” çağrısında bulundu.
Sansüre tepki
Son zamanlarda DTP başta olmak üzere birçok kesime yönelik baskıların arttığına vurgu yapan Beytar, “Başta DTP olmak üzere muhalif siyasi partiler üzerindeki yoğun baskıya son verilmelidir. Demokratik toplumun temeli olan ifade özgürlüğünün kullanımı, gözaltı ve tutuklanma nedeni olmamalıdır” şeklinde konuştu. Kürt basını üzerindeki baskılara değinen Beytar, muhalif medya üzerindeki baskı ve sansüre son verme çağrısında bulunarak “Henüz basılıp yayınlanmamış gazetelerin dahi daha matbaada iken toplatılması, bunlara el konulması, demokratik toplum ve hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmamaktadır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Mayına basan 3 asker yaralandı
Bingöl’ün Kiğı ilçesi kırsalında mayına basan 3 asker yaralandı.
Edinilen bilgiye göre, Kiğı ilçesi kırsalında arazi arama ve tarama çalışmalarına katılan 3 asker, araziye döşenen mayına basarak yaralandı.
Yaralı askerlerin askeri helikopterle Elazığ Askeri Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenildi. Bölgede operasyonun sürdüğü bildirildi. (Bingöl/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Osman Baydemir beraat etti

SONRAKİ HABER

SANSÜRE HAYIR!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...