13 Nisan 2007 00:00

Türkiye’nin ilk Kürtçe tarım programı başladı

Diyarbakır Bağlar Belediyesi ve Gün TV, bir ilke imza atarak Diyarbakır’daki çiftçileri ve hayvancılıkla ilgilenen köylüleri kendi anadillerinde bilinçlendirme programı hazırladı.

Paylaş

Diyarbakır Bağlar Belediyesi ve Gün TV, bir ilke imza atarak Diyarbakır’daki çiftçileri ve hayvancılıkla ilgilenen köylüleri kendi anadillerinde bilinçlendirme programı hazırladı. Yerel televizyon olan Gün TV’den yayınlanacak programlarda, tarım ve hayvancılık üzerine Kürtçe bilinçlendirme amaçlanacak. Programa, Kültür ve Turizm Müdürlüğü de destek veriyor.
Bağlar Belediyesi ve Gün TV, Avrupa Birliği’nin (AB) desteğiyle hayata geçirdiği “Bilinçli çiftçi, sağlıklı ürün” projesinin tanıtımını, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi teras katında gerçekleştirdi. Çeşitli kitle örgütü temsilcileri ile alt kademe belediye başkanları ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili İlhan Diken’in de katıldığı resepsiyonda, açılış konuşmasını Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler yaptı.
İnsanlar Kürtçe konuşuyor
Özsökmenler, son yıllarda yaşanan yoğun göçe rağmen hâlâ bölge nüfusunun yüzde 38’inin kırsal alanda yaşadığına dikkat çekti. Kırsal kesimde yaşayan nüfusun yüzde 66’sının tarımla, yüzde 34’ünün de hayvancılıkla uğraştığına vurgu yapan Özsökmenler, ancak halen tarım ve hayvancılığın geleneksel yöntemlerle sürdüğünü söyledi.
Bölgede henüz zirai ilaçlarla kirlenmemiş ve organik tarım için uygun araziler bulunduğunu ifade eden Özsökmenler, bölgede yaşayan insanların yüzde 85’inin Kürtçe konuştuğunu ve bu nedenle de programı Kürtçe hazırlamaya karar verdiklerini dile getirdi. Türkiye’de yerel dillerin kullanımı konusunda yapılan yasal düzenlemelere dikkat çeken Özsökmenler, “Türkiye’de kültürel çeşitliliğin geniş kapsamlı takdir, karşılıklı anlayış ve bilginin artmasına ve kırsal alanda ekonomik kalkınma sürecine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır” dedi.
Program cuma günleri
Gün TV Yayından Sorumlu Genel Müdürü Diren Keser de programla çiftçileri, hayvancılıkla uğraşan köylüleri bilinçlendirmeyi ve modern yöntemleri kullanmalarını sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Keser, programın 15 günde bir, cuma günleri saat 20.15’te yayınlanacağını ifade etti. Programlarda, modern tarım ve hayvancılık konularının yanı sıra 15 dakika da halk sağlığı köşesi olacağını belirten Keser, yayının Kürtçenin Kurmanci lehçesinde gerçekleşeceğini söyledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Budak’ın tutuklanması kınandı

SONRAKİ HABER

Toplusözleşmede çok eşliliğe önlem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...