13 Nisan 2007 00:00

Operasyon kararı istedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kritik bir dönemde gerçekleştiği için merakla beklenen dünkü basın toplantısında, Kuzey Irak’a askeri operasyon yapılması yönünde siyasi karar alınmasını istedi.

Paylaş

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kritik bir dönemde gerçekleştiği için merakla beklenen dünkü basın toplantısında, Kuzey Irak’a askeri operasyon yapılması yönünde siyasi karar alınmasını istedi. Terör tanımını da genişleten Büyükanıt, “Teröre destek veren parti” ifadesini kullandı. “Terör” konusundan herkesin aynı şeyi anlamadığını belirten Büyükanıt ayrıca, devletin imkanlarıyla yetişmiş akademisyenlerin bile “terör örgütü”ne destek veren tutumlar aldığını öne sürdü.
Gündem gazetesine özel vurgu
Büyükanıt, “yeni andıç” haberiyle ilgili görüşlerini de, kapatılan “Gündem” gazetesi için özel vurgu bir yaparak dile getirdi: “TSK’da akreditasyon vardır, doğrudur. Bu andıç taslaktır. Samimi olarak söylüyorum, ben görmemiştim daha. Neden akreditasyon vardır? Biz de isteriz olmasın. Türkiye’de bir PKK gazetesi yayınlanıyor, Gündem. Onun elemanı şimdi şuradaki sıralardan birine otursun, PKK’lı o... Nasıl arzu edeceksiniz? Akreditasyon demek basın mensuplarına ceza vermek demek değil, asla öyle görmüyoruz.”
‘Günlük yok, izi de yok’
Büyükanıt, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Örnek’in günlüğüne dayanarak gündeme getirilen darbe girişimi haberleriyle ilgili olarak ise şunları söyledi: “İlk yayınlandığı zaman biz de merak ettik. Aklımıza acaba bu doğru mu sorusu geldi gerçekten. Daha sonra derginin genel yayın yönetmeni bir açıklama yaparak dedi ki bilgi ve belgeler Genelkurmay’ın arşivinde de var. Ben de bunun üzerine araştırma yaptırdım. Bütün arşivleri tarattım. Tamamını tarattırmamıza rağmen bir tane bahsi geçen bilgi belge bulamadık. Bizim elimizde bu iddiaları destekleyen bilgi belge yoktur. Darbe planlarına dair herhangi bir iz ve belge yok.”
ABD’ye ve AB’ye eleştiri
Büyükanıt, Barzani’nin açıklamalarına sert tepki gösterirken, “Onları şımartıp bu günlere getirenleri de biz biliyoruz. Herhalde kimleri kast ettiğimi anladınız” ifadelerini kullandı.
Büyükanıt, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanmış olan raporlarda ‘’Türkiye’deki dini ve etnik azınlıklar’’ konusuna yer verilmesini de eleştirdi.
Cumhurbaşkanı için kriter
Konuşmasında, cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili de görüş belirten Büyükanıt, şöyle devam etti: “Seçilecek cumhurbaşkanı aynı zamanda TSK’nın başkomutanıdır. Bu nedenle TSK’yı yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle hem cumhurbaşkanımız hem başkomutanımızdır. Cumhuriyetin temel değerlerine, laik ve demokratik sosyal hukuk devleti idealine, devletin üniter yapısına bağlı, ama sözde değil özde bağlı bir cumhurbaşkanının seçileceğine inancımı belirtmek istiyorum. Bunu umut ediyorum.Tabii ki cumhurbaşkanının yasal mevzuatını biliyoruz, nasıl seçilir biliyoruz. Hem vatandaş hem TSK’nın bir personeli olarak cumhuriyetin değerlerine sahip birisinin seçileceğini umut ediyoruz. Karar bizim değil Meclis’indir. Zaten hukuken de herhangi bir hakka sahip değilim.” Orgeneral Büyükanıt, “Bundan bir kuşkunuz mu var” sorusuna ise “Yok hayır” diye yanıt verdi.
14 Nisan mitingi konusunda
Büyükanıt, TBMM Başkanı’nın kendisinden birkaç saat önce düzenlediği basın toplantısında, 14 Nisan mitingi ile ilgili söylediklerinin anımsatılması üzerine, “bunun demokratik ve yasal bir miting olduğunu, endişe edilecek bir tarafı bulunmadığını” söylemekle yetindi.
Şemdinli’ye de değindi
Şemdinli olayları ve olaylarla ilgili yargılama sürecine de değinen Genelkurmay Başkanı, bu konuda kendisiyle ilgili ortaya atılanların, TSK’yı hedef aldığını öne sürdü. Büyükanıt, “Bu konuda tam bir hukuk cinayeti işlenmiştir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yeni cumhurbaşkanı AKP’den olacak

SONRAKİ HABER

Budak’ın tutuklanması kınandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa