13 Nisan 2007 00:00

Mortgage’de ‘vergi istisnası’ geliyor

İpotekli konut sistemi mortgage kapsamında yapılacak işlemlerde banka ve sigorta muamele vergisi istisnası geliyor.

Paylaş

İpotekli konut sistemi mortgage kapsamında yapılacak işlemlerde banka ve sigorta muamele vergisi istisnası geliyor. Sigorta şirketlerince, konut finansmanı kapsamında yapılacak sigorta sözleşme ve poliçeleri nedeniyle alınan paralar, 6 Mart 2007 tarihinden itibaren banka ve sigorta muamele vergisinden istisna olacak. Ancak mortgage kapsamında kredi ile sahip olduğu konutu ticari amaçla kullananlar ise istisnadan yararlanamayacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı, ipotekli konut sistemi mortgage kapsamında yapılacak işlemlerde banka ve sigorta muamele vergisi istisnası uygulanmasına ilişkin tebliğ taslağını, görüş ve önerilere açtı. Sigorta şirketleri tarafından konut finansmanı kapsamında yapılacak sigorta sözleşme ve poliçeleri nedeniyle alınan paralar, 6 Mart 2007 tarihinden itibaren banka ve sigorta muamele vergisinden istisna olacak. İpotek finansmanı kuruluşlarının, sermaye artırımı sırasında çıkardıkları hisse senetlerinin değerleri üzerinden elden çıkarılması sonucu lehlerine kalan paralar da istisna kapsamında tutulacak.
Gerçek kişilerin sahip olduğu konutu teminat göstererek aldığı ve mesleki veya ticari amaçla kullandığı kredilerden lehe kalan paralar da bu kapsamda değerlendirilecek.
Konut finansmanı kuruluşları tarafından tüketicilere konut edinmeleri amacıyla kullandırılan kredilere ilişkin lehe alınan paralar, istisna kapsamında yer alınacak. Tüketicilerin kredi sözleşmeleri nedeniyle bankalar tarafından lehe alınan paralara uygulanan istisnalar nedeniyle beyan olunmayan banka ve sigorta muamele vergisi, ceza ve gecikme faizi ile birlikte krediyi veren mükelleflerden alınacak. (AnkaraANKA)
ÖNCEKİ HABER

Washington’ın çıkmazı

SONRAKİ HABER

Liman ve demiryolları mülklerinin satışına karşı eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...