13 Nisan 2007 00:00

Müttefikler arasında silah çatlağı

ABD-İsrail askeri ticaret hattı son günlerde karşılıklı restleşmelere sahne oluyor. İsrail yönetimi, ABD’nin başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerine silah satmasına karşı çıkarken Beyaz Saray’ın ise İsrail’in “Arrow” gelişmiş füze savunma sistemini Türkiye’ye satmasını engellediği ileri sürüldü.Söz konusu anlaşmazlıklar nedeniyle ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in, Tel Aviv’e önümüzdeki günlerde gündeminde olmayan bir ziyaret yapması bekleniyor.

Paylaş

ABD-İsrail askeri ticaret hattı son günlerde karşılıklı restleşmelere sahne oluyor. İsrail yönetimi, ABD’nin başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerine silah satmasına karşı çıkarken Beyaz Saray’ın ise İsrail’in “Arrow” gelişmiş füze savunma sistemini Türkiye’ye satmasını engellediği ileri sürüldü.
Söz konusu anlaşmazlıklar nedeniyle ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in, Tel Aviv’e önümüzdeki günlerde gündeminde olmayan bir ziyaret yapması bekleniyor. Gates’in, İsrail’i Körfez ülkelerine silah satılması konusunda ikna etmesi bekleniyor. Görüşmede, Washington’un finanse ettiği “Arrow” füze savunma sistemi konusunun da görüşülmesi gündemde.
Gizli görüşmeler sonuçsuz
İsrail’de yayımlanan “Yedioth Ahronoth” gazetesi, İsrail’in Arrow gelişmiş füze savunma sistemini satmak için Türkiye ile 1.5 yıldır gizli görüşmeler yaptığını yazdı. Ancak gazetenin haberine göre, ABD’nin satışa ilişkin itirazı nedeniyle görüşmeler henüz anlaşmayla sonuçlanamadı.
İsrail, prensipte füze savunma sistemini satmayı kabul etmiş olsa da satışın gerçekleşmesi ve nihai anlaşmanın sağlanması için Washington’un onayı gerekiyor.
Haberi doğrulayan İsrailli yetkililer ise ABD onay vermediği için Türkiye ile bu konuda sürdürülen görüşmelerden çekilebileceklerini dile getirdiler.
ABD-İsrail ortak projesi olan Arrow sistemini İsrail, daha önce Hindistan ile Güney Kore’ye de satmıştı.
Gates devreye girdi
Öte yandan yine İsrailli Haaretz gazetesinin haberine göre ise ABD Savunma Bakanı Robert Gates, önümüzdeki günlerde İsrail’i ziyaret edecek. ABD’li bakan ziyareti sırasında, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Amir Peretz ile İsrail’in karşı çıktığı Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerine silah satışı konusunu görüşecek.
İsrail, Körfez ülkelerine silah satışının, kendisi açısından bir tehlike yaratacağını ifade ederken ABD ise aksine, Körfez ülkelerine silah satılmasının, İsrail’i tehdit eden İran’a karşı bir önlem olabileceğini savunuyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Irak Meclisi’nde patlama

SONRAKİ HABER

Washington’ın çıkmazı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...