13 Nisan 2007 00:00

Kerkük referandumu ‘ertelenecek’ sinyali

Amerikan yönetimi ilk kez, “Kerkük referandumu ertelenebilir” sinyali verdi. ABD’deki düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu (GMF) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından Washington’da düzenlenen “Irak’ın Geleceği 2007” toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Yetkilisi Barbara Stephenson, Kerkük için bütün kesimler arasında uzlaşma sağlanması gerektiğini söyledi.

Paylaş

Amerikan yönetimi ilk kez, “Kerkük referandumu ertelenebilir” sinyali verdi. ABD’deki düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu (GMF) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından Washington’da düzenlenen “Irak’ın Geleceği 2007” toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Yetkilisi Barbara Stephenson, Kerkük için bütün kesimler arasında uzlaşma sağlanması gerektiğini söyledi. Teknik sorunların aşılmasının kolay olmayacağını savunan ABD’li diplomatlar, referandumun ertelenmesinin kaçınılmaz olduğu görüşünde.
Türkiye diyalog kurmalı
Konferansta konuşan Washington’daki düşünce kuruluşlarından Rand Corporation’ın uzmanı Stephen Larabee de “Türkiye, PKK probleminin çözülmesini istiyorsa Iraklı Kürtlerle diyalog kurmalı” dedi.
Larabee, Irak’ta Bağdat kaynaklı güçlü bir merkezi hükümetin ‘gerçekçi olmadığını’ da savundu.
“Türkiye, sınırlarında kendi ordusu ve bayrağı olan bölgesel Kürdistan yönetiminin varlığını kabul etmeli” diyen Larabee, Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimiyle diyaloga girmenin, bağımsız bir Kürt devletini desteklemek anlamına gelmediğini söyledi.
Larabee, ABD’nin bölgeden çekilmesi durumunda Iraklı Kürtlere desteğin azalacağını, bu nedenle Iraklı Kürt liderlerin, Türkiye ile bugün diyaloga oturmaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Kürtler çözümün parçası olmalı
Washington Institute adlı kuruluşun uzmanlarından David Pollock da konuşmasında, PKK probleminin diyalog yoluyla çözülebileceğini söylerken Türkiye’nin, Irak’taki bölgesel Kürt yönetimiyle diyaloga girmesi gerektiği görüşünü destekledi. Pollock, “PKK konusunda Iraklı Kürtler, çözümün bir parçası olmalı” dedi.
Maliki: Irak’ın politikasını Bağdat belirler
Öte yandan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, “Irak’ın dış siyaseti planlıdır ve Irak hükümeti tarafından yürütülür” dedi. Tokyo ve Seul’da temaslarda bulunan El Maliki, “yürüttükleri siyasetin, Irak’ın komşularıyla en iyi ilişkileri sürdürme niyetlerini yansıttığını ve komşularının işlerine karışmayı hedeflemediklerini” belirtti. El Maliki, “Aynı zamanda, komşularımızın da içişlerimize karışmasına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.
Sanatçı Şivan Perwer de yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin Mesut Barzani’ye karşı saldırıya giriştiğini ifade ederek “Bütün demokratları ve Kürt kurumlarını, aydın ve sanatçıları, bu saldırılara tepkisiz kalmamaya davet ediyorum” dedi. (HABER MERKEZİ)
Kürt komutanın iddiası: Türk askerleri köylerimize girdi

Kürdistan Federal Bölgesi Genel Ulusal Muhafız Gücü Komutan Yardımcısı Ali Teli, yaklaşık 200 Türk askerinin Kasrok, 10-20 askerin de Metin köyüne girdiğini öne sürdü. Ali Teli, KDP’ye yakınlığı ile bilinen Peyamner’e yaptığı açıklamada, Türk askerlerinin Kasrok ve Metin köylerine girdiklerini öne sürerken yaklaşık 400 Türk askerinin de sınıra yakın bölgelerde bulunan Yek Mal ve Mergeh’e yayıldıkları iddiasında bulundu.
Peyamner, Batuka bölgesinde bulunan Nızdur köyünden bazı sakinlerin, birkaç bin Türk askerinin Kürdistan Bölgesi sınırından 12 kilometre içeri girerek Nızdur, Keşan ve Pısağa köylerine yayıldıklarını söylediklerini de yazdı.
KYB’ye yakınlığıyla bilinen Pukmedia ise, İran’ın da sınıra asker kaydırdığını ve Türkiye’nin olası sınır ötesi harekatına destek vereceğini savundu.
Askeri tanklar Habur’da
Bu arada Silopi Tugay Komutanlığı, Habur Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunurken, Sınır Kapısı yakınına 20’yi aşkın tankın mevzilendirildiği bildirildi.
Arınç: Kürtler ne zaman ABD’ye güvense telef olmuşlardır

TBMM Başkanı Bülent Arınç, “Türkiye yeri geldiğinde tüm gücünü kullanır ve gerekeni yapar” dedi. TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuşan TBMM Başkanı Arınç, Barzani’nin sözlerinin kendilerini üzdüğünü belirterek açıklamaları nefretle reddettiğini söyledi.
Barzani’nin çıkışının ABD’ye güveninden kaynaklandığını iddia eden Arınç, “ABD’ye bu kadar güven duymasa bunları söyleyemez. Kürtler ne zaman ABD’ye güvenerek ayaklanmışlarsa her zaman telef olmuşlardır, perişan olmuşlardır. ABD gider ama Türkiye kalır. Türkiye yeri geldiğinde tüm gücünü kullanır ve gerekeni yapar” diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Sınır kapılarının kapasiteleri artırılıyor

SONRAKİ HABER

Gus van Sant İstanbul’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa