14 Nisan 2007 00:00

Paşaya katılıyorum' yarışı

Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın önceki günkü basın toplantısı, medya tarafından övgülerle karşılandı. Manşetlerde kimi Cumhurbaşkanlığı, kimi operasyonlarla ilgili sözlerini öne çıkarırken, köşe yazarları konuşmanın hangi bakımlardan önemli olduğunu açıklama yarışına girdi.

Paylaş

Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın önceki günkü basın toplantısı, medya tarafından övgülerle karşılandı. Manşetlerde kimi Cumhurbaşkanlığı, kimi operasyonlarla ilgili sözlerini öne çıkarırken, köşe yazarları konuşmanın hangi bakımlardan önemli olduğunu açıklama yarışına girdi.
Büyükanıt'ın konuşması sırasında Emin Çölaşan başta olmak üzere salonda bulunan birçok tanınmış gazetecinin tutumu da ilginçti. Bu gazetecilerin sorularıyla Genelkurmay Başkanı'nı siyaset hakkındo konuşmaya çağırmaları dikkat çekti.
Gazete manşetlerinde en çok öne çıkarılan söz, "Sözde değil özde" ifadesi oldu. Kuzey Irak'a operasyon tartışmasını arka plana iterek Cumhurbaşkanlığı tartışmasına ağırlık veren manşetler şöyle dedi: "Sözde değil özde vurgusu" (Akşam), "Sözde değil özde" (Cumhuriyet, Tercüman), "Karar Meclisin" (Hürriyet), "Söze değil öze bakın" (Milliyet), "Sözde değil özde laik" (Posta), "Askerin Çankaya kriteri: Cumhuriyet değerlerine sözde değil özde bağlılık" (Radikal), "Sözde değil özde laik başkomutan" (Takvim, Vatan).
Bu haberlerde Büyükanıt'ın sözlerine aynen katılındığı açıkça belli edildi. Cumhuriyet dışında hiçbiri tırnak işareti bile kullanma gereği duymadı. Yeni Şafak ve Vakit gibi Başbakan Tayyip Erdoğan'a en yakın tutum alan gazeteler ise manşetlerini özellikle Büyükanıt'tan değil TBMM Başkanı Bülent Arınç'tan kurmuştu.
Konuşmada Kuzey Irak'a operasyon için kullanılan ifadeler ise, günlerdir Kürt liderleri hedef alan ve asker cenazelerini manşetlerden duyuran gazetelerin merakla beklediği bir gelişme oldu. "Girme" vurgusu şu gazetelerin manşetlerine çıktı: "Görev verilsin, K.Irak'a girelim" (Sabah), "K.Irak'a gireriz" (Güneş), "Kuzey Irak'a girmeliyiz" (Türkiye).
En yaygın yorumlardan birinin de "gerginlik bekleyenlerin beklentilerinin boşa çıktığı" olması dikkat çekti. (MEDYA SERVİSİ)
'Şöyle demek istedi…'
Köşe yazarları konuşmayı çeşitli şekillerde yorumladı. Yorumlar değişse de, hemen hepsi, Büyükanıt'a destek verdi.
Ertuğrul Özkök: Dün dikkatle izlediğim Büyükanıt, benim 3 haftadır yazdığım çizgide konuştu. Demokratik bir ülkenin genelkurmay başkanı nasıl konuşursa, o da aynısını yaptı. Herkesin merak ettiği soruya verdiği ve daha da önemlisi vermediği cevapların anlamı şudur: "Biz Cumhurbaşkanlığı seçimine müdahil olmayız. Ama beklentimiz şudur: Anayasa'nın sadece sözüne değil özüne de sadık olsun." (Hürriyet)
Oktay Ekşi: Son günlerdeki gelişmeler "diyalog"dan medet uman hükümetin de Büyükanıt'ın savunduğu çizgiye geldiğini göstermektedir. O nedenle merak edenlere söyleyelim... Türkiye'nin seçim atmosferine girmesi ne kadar etkiler bilemiyoruz ama, eğer bugünkü durumda ciddi bir değişiklik olmazsa -örneğin Türkiye'nin Bağdat'a verdiği notaya tatmin edici bir yanıt alınmazsa- önümüzdeki yaz aylarında Kuzey Irak'a yönelik bir askeri operasyon yapılması kimse için sürpriz olmamalıdır. (Hürriyet)
Güneri Cıvaoğlu: Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt 'demokrasi ve dayatmalar' eksenli bütün söylentilere ve beklentilere noktayı koydu. Bundan sonra gözler askerde olmayacak. (Milliyet)
Taha Akyol: Siyasete karışmama kararlılığı gösteren ve hukuka çok sık vurgu yapan Org. Büyükanıt, bu konuşmasıyla Türkiye'de demokratik istikrara ciddi katkıda bulundu. (Milliyet)
Fikret Bila: Org. Büyükanıt'ın cumhurbaşkanının aynı zamanda Başkomutan olduğunu hatırlatması, "TSK niye görüş açıklıyor?" eleştirisine başından yanıt vermeye yönelikti. (Milliyet)
Semih İdiz: Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın ABD ve AB'ye ciddi eleştiriler içeren sözleri, Türkiye'nin dış politikası açısından sorunlu bir perspektife işaret ediyor. (Milliyet)
Fatih Altaylı: Zaten Büyükanıt da Cumhurbaşkanlığı konusunda bir Genelkurmay Başkanı ne söyleyebilirse onu söyledi. Ama K. Irak konusunda topu parlamentoya, dolayısıyla AK Parti'ye attı. Şehit cenazelerinin peş peşe geldiği bugünlerde bu top "yakar toptur." (Sabah)
Fehmi Koru: Başında bulunduğu kurumu anayasal ve yasal çerçeve içinde tutma hassasiyetine bağlı, görev alanı dışına çıkmama konusunda hassas, tahriklere gelmeyen, sivillerle uyum içerisinde çalışma kararlığına sahip bir Genelkurmay Başkanı izlenimi verdi Org. Büyükanıt… Dünkü basın toplantısı Türkiye'yi rahatlatan bir olaydır. (Yeni Şafak)
ÖNCEKİ HABER

‘Bayrakları hazırlayın’

SONRAKİ HABER

Yoksulluk ölüme götürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa