14 Nisan 2007 00:00

DB’de Wolfowitz skandalı

Dünya Bankası, kurumun Başkanı ve ABD eski Dışişleri Bakanı Paul Wolfowitz’in aşk skandalıyla çalkalanıyor.

Paylaş

Dünya Bankası, kurumun Başkanı ve ABD eski Dışişleri Bakanı Paul Wolfowitz’in aşk skandalıyla çalkalanıyor. Paul Wolfowitz, adının aşk ilişkisine karıştığı bir kurum çalışanını kayırdığı için özür dilemesine rağmen üzerindeki istifa baskısı artıyor. Dünya Bankası içindeki bu bunalım, kurumla IMF’in ortak ilkbahar toplantılarının hemen öncesine rastladı.
Yönetim bihaber
DB Yönetim Kurulu, Wolfowitz’in durumunu görüşmek üzere önceki gece toplandı. Kurul, Wolfowitz’in sevgilisinin maaşını kendilerine haber vermeden artırdığını açıkladı. Açıklamada, anlaşmaya onay vermesi gereken Etik Konseyi’nin başkanı da dahil, Şaha Rıza ile görüşmediği kaydedildi.
Şaha Rıza’nın terfisi konusunda Wolfowitz’in yalnız hareket ettiğini belirten Dünya Bankası Yönetim Kurulu, Başkan’ın, insan kaynakları başkan yardımcısına Rıza ile ilgili bir anlaşma yapılması için not gönderdiğini de kaydetti.
İstifa çağrısı
Bu arada DB Çalışanları Derneği Wolfowitz’in istifasını istedi.
DB çalışanlarına gönderdiği mektupta, Wolfowitz’in onurlu davranması ve istifa etmesi gerektiğini belirten dernek, “Başkan yaptığının Dünya Bankası’nın bütünlüğüne ve etkinliğine zarar verdiğini, personelinin güvenini sarstığını kabul etmelidir” ifadesini kullanmıştı.
Wolfowitz, 2005 yılında Dünya Bankası başkanlığına seçilmeden önce Bush yönetiminde Savunma Bakan Yardımcılığı yapmıştı. Paul Wolfowitz’in Dünya Bankası başkanlığına geçmesi üzerine, sekiz yıldır bankada çalışmakta olan Şaha Rıza, yönetmelik gereği kurumdan ayrılarak, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda bir göreve geçmişti.
Ancak Şaha Rıza’nın Dünya Bankası’ndan aldığı ve vergi kesintisi yapılmayan maaşının, 193 bin dolara çıkarılması büyük tepki çekti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın maaşıysa 186 bin dolar. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Iraklı vekillerden ‘birlik’ mesajı

SONRAKİ HABER

Irak’ta güvenli yer yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...