14 Nisan 2007 00:00

‘Darbe’ operasyonu

Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in “darbe yapılacağına ilişkin” ifadelerinin yer aldığı öne sürülen günlüğü yayınlayan Nokta dergisine polis baskın yaptı.

Paylaş

Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’in “darbe yapılacağına ilişkin” ifadelerinin yer aldığı öne sürülen günlüğü yayınlayan Nokta dergisine polis baskın yaptı. Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın basın toplantısının hemen ertesine denk gelen baskında, derginin bilgisayarlarındaki bilgiler kopyalandı, belgelere el konuldu.
Nokta Dergisi’nin Bakırköy İncirli Caddesi’nde bulunan merkezi dün saat 12.00 sularında 25 araçlık Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından sarıldı. Çalışanların hepsi önce haber merkezindeki masalarından kaldırılarak üst yönetim katına çıkartıldı. Sonra tek tek üstleri arandı. Bu sırada TEM polislerinin sert davranışları nedeniyle çalışanlarla aralarında tartışma çıktı. Üst aramasının ardından yönetici ve editörler dışındaki çalışanlar binanın dışına sokağa çıkartıldı.
Polis, arama süresince yönetici ve editörlerin dışarı çıkmasına ve dışarıdan gelenlerin içeri girmesine izin vermezken, maliye ekipleri de dergide inceleme yaptı.
Nokta dergisi muhabirlerinden Ahmet Şık, baskının, 5-11 Nisan tarihleri arasında dergilerinde yayınlanan ve sivil toplum kuruluşlarının ne kadar sivil olduğunu sorgulayan haber nedeniyle askeri savcının isteği üzerine gerçekleştirildiğini söyledi.
Baskın sırasında dergi binasında yaklaşık 15-20 çalışanın olduğunu belirten Nokta Dergisi muhabirlerinden Türker Aslan da, “Her şeyin kopyasını alıyorlar. ‘Günlük’ için geldiklerini düşünmüştük ancak sivil toplum kuruşlarıyla ilgili olarak yaptığımız haberden dolayı geldiklerini öğrendik. Polis, genel yayın yönetmenimiz ve dergi sahibimizi polis sorguluyor” şeklinde konuştu.
Bu arada, aynı zamanda Bilgi Üniversitesi’nde ders veren Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş’e, akademisyenlerden destek geldi. Baskının ardından dergi binasının önüne gelen akademisyenler, gazeteciler ve İHD yöneticileri, dergi çalışanlarına desteklerini ilettiler.
Soruşturma açılmıştı
Nokta dergisi 29 Mart tarihli sayısında Özden Örnek’in 2 bin sayfalık günlüklerini yayınlamış ve 2004 yılında iki ayrı darbe planı yapıldığı iddialarını ortaya atmıştı. Bu haber nedeniyle TCK’nın 318 ve 319’uncu maddeleri uyarınca Nokta dergisi hakkında soruşturma başlatılmıştı.
Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ise önceki gün gerçekleştirdiği basın toplantısında, Örnek’e ait olduğu iddia edilen günlüğün Genelkurmay arşivinde bulunmadığını öne sürmüştü. Büyükanıt, “Bütün arşivi tarattım böyle bir belge ya da benzer bir yazışma yok” demişti.
Görevsizlik kararı
Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe planladıkları iddiasıyla emekli Oramiral Özden Örnek ile eski Jandarma Komutanı Şener Eruygur hakkında yapılan suç duyurusu incelemesinde görevsizlik kararı vererek dosyayı askeri başsavcılığa gönderdi. Mazlum-Der, 2003 ve 2004 yıllarında AKP Hükümeti’ne karşı darbe planladıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Baskının gerekçesi STK haberi
Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, polis baskınının, derginin geçen haftaki kapak konusu gerekçe gösterilerek yapıldığını söyledi.
Dergi binası önünde gazetecilere açıklama yapan Görmüş, arama kararını incelediklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Ankara’dan Askeri Savcılık, Askeri Mahkeme’ye başvuruyor. Ve bazı gizli belgelere el konulmasını istiyor. Nokta dergisinin geçen haftaki kapak haberiyle ilgili olduğunu öğrendik. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığının 2004 yılında yayınladığı bir belge hazırlamıştık. Genelkurmay Başkanlığının sivil toplum oluşumlarıyla iş birliğinden söz ediliyordu. Orada yayınlamadığımız bir nokta vardı. O belgenin ekinde adı geçen Sivil Toplum Kuruluşları’na (STK) yer vermemiştik. Gerekçemiz şuydu, STK olan kurumların silahlı bir kurum olan TSK ile iş birliğinde görülmek istemeyeceğinden listeyi yayınlamamıştık. Belge, Genelkurmay Başkanlığı ve STK’larla iş birliği konusundaydı.”
Listeyi istemişler
Askeri Savcının geçen hafta kendisini arayarak bu belgenin kendilerine verilip verilemeyeceğini sorduğunu belirten ve Basın Meslek İlkeleri’nden dolayı bu belgeyi kendilerine veremeyeceğini söylediğini anlatan Görmüş, “Şimdi anlıyoruz ki, bu belgeye ulaşmak için böyle bir arama kararı çıkarılmış” dedi.
“Bu bir ceza mıdır?” sorusuna Görmüş, “Bu bir cezadır. Haber özgürlüğü mantığına terstir. Nokta Dergisi bundan sonra yaşamına kaldığı yerden devam edecektir” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Meydan savaşı gibi

SONRAKİ HABER

ünlülerin yeni lakapları 1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...