14 Nisan 2007 00:00

Fındıklı, ‘yılanı’ derelerden kovmak için ayakta

Rize’nin Fındıklı ilçesinde, dere sularının satılmasına ve hidro elektrik santral yapılmak istenmesine karşı binlerce kişinin katıldığı miting yapıldı

Paylaş

Rize’nın Fındıklı ilçesinde ‘Fındıklı Derelerini Koruma Platformu’ tarafından Çağlayan ve Arılı derelerinde yapılması planlanan hidroelektrik santrallarına tepki amacıyla miting düzenlendi. İlçedeki kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partilerin de katıldığı mitinge 2000’i aşkın Fındıklılı katıldı. Yalova’da da AKSA tarafından kurulmak istenen termik santrala karşı yapılan mitingde, ilçede bulunan iki vadi ve iki derenin dünyanın başka yerlerinde yaşamayan kırmızı benekli alabalık ve somon balıklarının doğal üreme havzaları olduğunu söyleyen Fındıklılılar, havzada bulunan birçok bitki ve hayvan türünün, yapılacak santral yüzünden yok olacağını belirttiler.
Daha önce tepkilerini panel ve toplantılar aracılığıyla gösteren ilçe sakinleri, oluşturdukları komisyonun aldığı miting kararına yoğun olarak katıldı. Neredeyse her aileden birkaç ferdin katıldığı mitingde, hem baraja hem de suyun satılmasına karşı çıkıldı. Miting boyunca, ‘Dereler bizimdir bizim kalacak’, ‘Derelerimizi tekellere peşkeş çektirmeyeceğiz’ sloganlarını atan kitle adına yapılan konuşmalarda, santral kararının Fındıklılıları değil İsraillileri, Norveçlileri mutlu ettiği belirtildi.
Mitingde konuşan Tüm Köy-Sen Fındıklı İlçe Başkanı Aslan Kara, ‘akarsularının kendi yatağından alınarak yabancı ve yerli sermaye güçlerinin talepleri üzerine yön değiştirilmek suretiyle bir başka yöne aktarılmasının, hukuki ve ahlaki olmadığını’ söyledi. “Yapılan girişimin yanlışlığının farkına varılıncaya kadar gerekirse miting alanlarında değil, dere yataklarında etten duvar olmaya hazır mıyız” diye soran Kara, dereye zehir vermek için inen yılanı derelerden uzaklaştırmanın Fındıklılıların görevi olduğunu belirtti.
Halkın bir yaşam kaynağı olan vadilerden akan suların tüneller açılarak Arhavi ilçesine aktarılması planlanıyor. Fındıklılılar, Arhavi’ye tünellerle akıtılacak suyu kullanarak termik santral yapılmasına ve sertlik ve içilebilirlik açısından en uygun suyun kullanımının barajı yapan firmaya devredilmek istenmesine karşı çıkıyorlar. (Fındıklı/EVRENSEL)
Yalova’da termik santral karşıtı panel
Yalova’da AKSA’nın yapmak istediği termik santralın, Yalova’da yaşamı ve doğayı bitireceğini ve buna karşı mücadele etmek gerektiğini düşünen sendikalar, dernekler, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından geçtiğimiz ay kurulan ‘Yalova’da Yaşamak İstiyorum Platformu’, santrala karşı panel düzenledi. Önceki gün yapılan panele, konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar ve Kocaeli Üniversitesi’nden Enver Şat katıldı.
Panelde ilk sözü alan Doç. Dr. Sıdkı Uyar, küresel ısınmanın nedeninin atmosfere bırakılan sera gazlarının artması olduğunu, bunun ise giderek canlı yaşamını daha çok tehdit ettiğini anlattı. Uyar şunları söyledi: “Bütün dünyada bir tehlike olarak görülen küresel ısınma sorununu çözmek için yapılan uluslararası çevre formları ve toplantılarında alınan kararları uygulamak için uluslararası anlaşmalar yapılmıştır. Almanya, kullanmaktan vazgeçtiği termik santralları ucuz kredi vererek Türkiye’ye satmak istiyor. ABD ve Fransa ise çoktandır vazgeçtikleri nükleer santralları bize pazarlamak istiyor. Buna karşı olmak, bir insanlık görevidir” diye konuştu.
Enver Şat ise konuşmasında, Türkiye’de sanayinin yükte ağır, pahada hafif ürünler üzerinde yükseldiğini belirtti. Türkiye’nin kirli enerjiye yönelerek kendi doğasını ve dünyayı tehdit ettiğini söyleyen Şat, bunun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi gerektiğini aktardı. (Yalova/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Benim hâlâ umudum var’

SONRAKİ HABER

SANSÜRE HAYIR!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...