14 Nisan 2007 00:00

Sezer’den rejim uyarısı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Harp Akademileri’nde kurmay subaylara son kez hitap etti. Bu, Sezer’in Cumhurbaşkanlığı görevi boyunca yaptığı ne sert konuşma oldu.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Harp Akademileri’nde kurmay subaylara son kez hitap etti. Bu, Sezer’in Cumhurbaşkanlığı görevi boyunca yaptığı ne sert konuşma oldu.
‘Rejim tehdit altında’
Türkiye’de siyasal rejimin, Cumhuriyet kurulduğundan beri, hiçbir dönemde günümüzde olduğu kadar tehlikeyle karşı karşıya kalmadığını öne süren Sezer, “Laik Cumhuriyet’in temel değerleri ilk kez açıkça tartışma konusu yapılmaktadır. İç ve dış güçler, bu konuda aynı amaç doğrultusunda çıkar birliği içinde hareket etmektedir” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti rejimini ılımlı İslam’a dönüştürmek için, dış ve kimi iç odakların çıkar birliği yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Sezer , “Bunu demokratikleştirme adı altında gerçekleştirmeye çalışmaktalardır” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı’nın, Cumhuriyet’in ilkelerinden ve anayasal içeriklerinden yana taraf olduğunu belirten ve Anayasa’nın buyurucu kuralları karşısında taraf olmak zorunda olduğunu hatırlatan Sezer, “kırmızı çizgi” vurgusu da yaptı: “Başka ve güncel bir deyişle, bu ilkeler ve onların anayasal içerikleri Türkiye Cumhuriyeti devleti rejiminin ‘kırmızı çizgileri’dir. Yürürlükteki anayasal kurallar uyarınca, başta aynı doğrultuda ant içen milletvekilleri olmak üzere tüm yurttaşlar da devlet rejimini oluşturan anayasal kurallar çerçevesinde bu ilkelere uymak zorundadırlar.“
‘TSK ilk kez hedef’
TSK’nın, ilk kez iç ve dış odakların hedefi durumuna geldiğini öne süren Cumhurbaşkanı, “Bu odaklar niyetlerini açıkça sergileyerek işi ‘hesap sorma’ söylemine kadar vardırmışlardır. Orduyu yıpratarak, etkisizleştirmek için zamanlanması ayarlanmış bir oyun oynanmaktadır” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Sezer, Kuzey Irak konusunda de şu ifadeleri kullandı: “Türkiye kendi ulusal güvenliğine yönelik tehdide karşı uzun süre seyirci kalamaz. Türkiye, bir yandan Irak’ın kuzeyinden kaynaklanan terörist tehdidin etkisiz kılınması konusundaki kimi ortak çabalara katkılarını sürdürürken, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru savunma hakkını saklı tutmaktadır.” (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Büyükanıt sarsıntısı

SONRAKİ HABER

Irak Meclis BaşkanıBarzani’ye destek verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...