14 Nisan 2007 00:00

Enerjide 4 milyar YTL tasarruf mümkün

Makine Mühendisleri Odası’nın (MMO) 26’ncı Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla “Günlük Yaşantımızda Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Kılavuzu”nu yayınladı.

Paylaş

Makine Mühendisleri Odası’nın (MMO) 26’ncı Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla “Günlük Yaşantımızda Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Kılavuzu”nu yayınladı.
İlk etapta 100 bin adet basılan kılavuz, ilk olarak 26’ncı Enerji Haftası etkinliklerinin yapıldığı MTA Tesisleri ve Enerji Parkı’nda dağıtıldı. Kılavuzda, günlük yaşamda basit gibi görünen ayrıntılardan hareketle, enerji verimliliği ve tasarrufunun nasıl sağlanabileceği anlatılırken enerji tasarrufu potansiyelinin 4 milyar YTL olduğuna dikkat çekiliyor. Kılavuza, MMO’nun bütün şubelerinden ve www.mmo.org adresinden ücretsiz olarak ulaşmak mümkün.
Kılavuzda, konutları ısıtmak ve soğutmak için kullanılan enerjinin büyüklüğüne dikkat çekilerek “Evinizi sıcaktan ve soğuktan koruyunuz” deniyor. Kılavuzda yer verilen bilgilere göre binaların yalıtılmasıyla yüzde 25’ten yüzde 50’ye varan oranlarda yakıt tasarrufu sağlamak mümkün. İlk alınması gereken önlemler ise binaların ısı tasarrufu sağlayacak şekilde yalıtılması; dış duvarlar, kapı ve pencerelerin daha az ısı geçirgen hale getirilmesi, pencere sistemlerinin iyileştirilmesi ve pencerelerdeki hava sızıntılarının en aza indirilmesi. Pencerelerde yalıtım süngerleri ve dolgu malzemeleri kullanmak, çift çam yaptırmak, şeffaf naylon tabaka ile içten veya dıştan koruyucu bir örtü oluşturmak ve apartman giriş kapılarını kapatmak da oldukça önemli. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çay-simit hesabı unutuldu!

SONRAKİ HABER

IMF istedi ‘tasarruf paketi’ne zam geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa