15 Nisan 2007 00:00

‘Tır’lara engel Gümrük Birliği’ne aykırı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Avrupa Birliği’nin, Gümrük Birliği Anlaşması’nı ve uluslararası hukuku çiğneyerek, Türk plakalı TIR’lara vize kısıtlamaları ve kota uyguladığını söyledi.

Paylaş

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Avrupa Birliği’nin, Gümrük Birliği Anlaşması’nı ve uluslararası hukuku çiğneyerek, Türk plakalı TIR’lara vize kısıtlamaları ve kota uyguladığını söyledi.
Aygün, yazılı açıklamasında, Türk TIR’larına kota uygulanmasının, karayolu eşya taşımacılığına ve ihracata büyük darbe indirdiğini vurgulayan Aygün, 1996 yılından bu yana yürürlükte olan Gümrük Birliği Anlaşması’nın gözden geçirilmesini istedi.
Gümrük Birliği’ne ilişkin Ortaklık Konseyi Kararı’nın 3. maddesinin “malların serbest dolaşımı”nı öngördüğünü, 5. maddesi ile de bu mallara uygulanan miktar kısıtlamalarının ve eş etkili önlemlerin yürürlükten kaldırıldığını hatırlatan Aygün, şunları söyledi: “Malların transit geçiş serbestisine getirilen her türlü ayrımcı ve keyfi zorluklar Gümrük Birliği’ne aykırıdır. Hukukun ve özgürlüklerin savunucusu olduğunu iddia eden Avrupa Birliği hukuku ayaklar altına alıyor, ticaret özgürlüğümüzü kısıtlıyor. Türk plakalı kara taşıtlarına kota koyarak, serbest dolaşımı engelliyor.”
Avrupa Birliği’nin kendi taşımacılık sistemini korumak amacıyla üçüncü ülke TIR’larına kota uyguladığını ve yıllık belirli miktarlarda geçiş hakkı tanıdığını kaydeden Aygün, bazı ülkelerin geçiş sayısını 100 ile sınırladığını, bu durumda 20 ton yük taşıyan bir TIR’ın söz konusu ülkeye toplam 2 bin ton ürün götürebildiğini anlattı.
Kotaya kılıf
Avrupa Birliği’nin, TIRlara uygulanan kotayı çirkin bir kılıf uydurduğunu söyleyen Aygün, şöyle devam etti:
“Uluslararası karayolu eşya taşımacılığının malların serbest dolaşımı kapsamında değil hizmetlerin serbest dolaşımı kapsamında olduğunu savunuyor. Hizmetlerin serbest dolaşımının da tam üyelikten sonra sözkonusu olacağını söylüyor. Ancak konu Rumlar olunca, limanlarımızı ve havaalanlarımızı açmamız için baskı yapıyor ve bu talebini malların serbest dolaşımı ilkesine dayandırıyor. Bunun adı çifte standarttır.”
Aygün, konunun “hizmetlerin serbest dolaşımı” kapsamında ele alınması durumunda dahi, GATT Anlaşması gereği AB’nin, anlaşmaya taraf olan bir devletten gelen malların serbest transit geçişine izin vermesi gerektiğine dikkati çekti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Narenciye üreticileri zorda

SONRAKİ HABER

Bugün telefonlar susacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...