15 Nisan 2007 00:00

Akademik eğitimin kalitesi yükseltilmeli

Maden Mühendisleri Odası Öğrenci Üye Kurultayı’na Zonguldak, Diyarbakır, Kütahya, Trabzon, İstanbul, Konya gibi birçok ilden katılan öğrenciler, aldıkları mühendislik eğitimini ve işsizlik sorununu değerlendirdiler.

Paylaş

Maden Mühendisleri Odası Öğrenci Üye Kurultayı’na Zonguldak, Diyarbakır, Kütahya, Trabzon, İstanbul, Konya gibi birçok ilden katılan öğrenciler, aldıkları mühendislik eğitimini ve işsizlik sorununu değerlendirdiler. “Nasıl Bir Üniversite, Nasıl Bir Maden Mühendisliği Eğitimi İstiyoruz” ve “Maden Mühendisliğinde İşsizlik ve İstihdam” başlıklı iki oturumda tebliğ sunan öğrenciler, eğitim kalitesinin artırılmasını ve ulusal madencilik politikalarının hayata geçirilmesini istediler.
Geldikleri üniversite adına, araştırma yaparak ortak hazırlanmış olan tebliğlerini sunan öğrenciler, yalnızca maden mühendisliği hakkında değil, barınma sorunundan, ulaşıma, işsizlikten, ülke sorunlarının çözümsüzlüğüne birçok konuda heyecanla görüşlerini paylaştılar.
Öğrenciler, kendi okullarındaki eğitim olanaklarının kısıtlı ve yetersiz teknik donanıma sahip olmasıyla beraber, yalnızca teorik bir eğitimden geçtiklerini, pratik yapmaya aç olduklarını belirttiler. Zoraki eğitimin bilimsellikten uzak olduğunun altını çizerek, çalışma hayatına atıldıklarında ne yapacaklarını bilemez halde, işsiz mezunlar ordusuna katıldıklarını aktardılar. Ayrıca devlet üniversitelerinin öğrencilere paralı hale getirilmesi nedeniyle varolan eğitime bile devam edemez hale geldiklerini; bir yandan da özel üniversitelerin açıldığını kaydettiler.
Staj sömürüsü
Mühendislik eğitiminin ezberci eğitim sistemine dayandığını, mühendislik stajlarının ise, sigortasız, çok düşük ücretlerle çalıştırılmaktan ibaret olduğuna dikkat çeken öğrenciler, staj sömürüsüne hayır dediler. Taşrada açılan üniversitelerle maden mühendislikleri bölümlerinin arttığını, böylece her yıl onlarca mezunun işsizler ordusuna katıldığını söyleyen öğrenciler, işsizliğin yurtdışına beyin göçünü de yol açtığını ifade ettiler.
“Topluma yararlı bir mühendis olmak, işçi olmaktan geçiyorsa, olmalıyız” diyen öğrenciler, staj adı altında sömürüye maruz kalmalarının yanında, yetkin mühendislik uygulamasıyla 2 veya daha fazla bir süre, çalışma haklarından yoksun bir şekilde çalıştırılmak istendiklerini belirterek, uygulamaların düzeltilmesini istediler.
Toplum yararına madencilik
Türkiye’nin kendine rahatça yeten ve dışarıya da ihraç ettiği doğal kaynaklarının olduğunu belirten öğrenciler, planlı, bilinçli planlamaların hayata geçirilmesiyle madenlerin verimli kullanılarak, iş sahalarının da artacağını kaydettiler. İşlenmemiş ham madde ihraç ederken, bir yandan ara maden ürünlerinin ithal edilmesini eleştiren öğrenciler, Türkiye’ye dayatılan neoliberal politikalar sonucu, madenlerin toplum yararına kullanılamadığını kaydettiler.
Öğrenciler, Türkiye’nin ulusal madencilik politikasının olmadığını ve özel sektöre büyük kolaylıklar getirildiğini, şirketlerin ise halk sağlığını tehlikeye atarak, doğayı katlettiğine dikkat çektiler. Bu durumun küçük ve denetimsiz maden şirketlerinin arttmasına neden olduğunu söyleyen öğrenciler, işsizliğin ve sömürünün artmasına bu politikasızlığın neden olduğunu dile getirdiler. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Öğrencilere polis barikatı

SONRAKİ HABER

Türkiye’yi ağlattılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...