15 Nisan 2007 00:00

ÖZGÜRLÜK

Korku sıradan, olağan bir duygudur.Tehlike, şu ya da bu ölçüde, bir anda beliriverme olasılığı da bulunan, bir şeye yönelik tehdittir.

Paylaş

Korku sıradan, olağan bir duygudur.
Tehlike, şu ya da bu ölçüde, bir anda beliriverme olasılığı da bulunan, bir şeye yönelik tehdittir.
Tehlike korkusu davranışlarımızı belirler; tehlikenin ardındaki tehdidi göğüsleyerek ve aşarak yaşamayı seçeriz ya da tehlikenin beynimize nakşettiği tehdidi yok etmenin yolunu ararız.
Tehlike korkusunu, tehlikenin ardındaki tehdidi göğüsleyerek ve aşarak yaşamak, insanoğluna kendi serüveninde heyecanının, yaratıcılığının, üretkenliğinin tadını verdi. Keşifler, buluşlar, bilim, sanat, toplumsal tasarımlar, bin bir tür alanda olağanüstü, şaşırtıcı gelişmeler; bunların hepsini bir tehlikeyi, ardındaki tehdidi göğüsleyerek yaşama coşkusunu kaybetmeyenlere borçlu değil miyiz?
İnsanoğlu tehlikeyi, ardındaki tehdidi yok ederek ortadan kaldırmayı denedikçe kendi serüveninde, bir yanda tehditlerin iz bırakmadan silinip süpürüleceğini uman ve korkusuz sanılan terminatörleri, öte yanda korkar sanılan, uysal ve itaatkar ancak terminatörün işaretiyle ‘tehdidi yok edeceğim’ diye hareketlenip kendini yok edenleri yarattı. Yıkım, işkence, savaş, bin bir tür alanda yok etme yöntemleri, tüm bunlar tehlikeyi ardındaki tehdidi yok ederek ortadan kaldırmayı deneyen lanetlilerin günahı değil mi?
Korku sıradan, olağan bir duygudur; ancak siyasi yaşamda kitleleri yönlendiren sahne arkası efekti olarak kullanıldığında günümüzü cehenneme çevirebilir. Terminatör ortaya çıkar, ‘işte tehlike’ der, ‘yürüyün, tehlikenin ardındaki tehdidi yok edelim’. Korkuyu yaşayanlar hareketlenirler, tehlikeyi ardındaki tehdidi yok ederek sileceklerini sanır, belki de kendi terminatörlerine kendi yok oluşlarını tasarlatırlar.
Tehlike korkusunu, ardındaki tehdidi yok ederek yaşamak güdüsü toplumsal kültüre dönüştüğünde, toplum da karşısındakileri kendine tehdit görüp ortadan kaldırmak için hareketlenen kamplara bölünür. Tehdidin korkusunu yüreklere işletmesini bilen her daldan ustalar vardır; zamanı gelip işaret verildiğinde korkusuz görünürler, tehdidin korkusunu kendilerinden saydıkları kampı oluşturanlara aşılarlar. O kamptakiler tehlike tehdidi gördükleri kamptakileri sindirmeye, gerektiğinde yok etmeye hazırdırlar artık. Gün terminatörün günüdür.
Bu yazıyı yazdım; korksam da bunu sıradan, olağan duygu olarak yaşıyorum: Tehlike korkusunu tehlikenin ardındaki tehdidi yok etme güdüsüne dönüştüren kültürünün parçası olmayı reddediyorum.
Tehlike varsa, toplumun bu tehlikenin ardındaki tehdidi göğüsleyerek aşmasını sağlayacak siyasi mücadele yollarını bulacağına inanıyorum.
İnanıyorum ki toplum, kendi terminatörlerini saf dışı bırakmanın yolunu bulacaktır.
Yücel Sayman
ÖNCEKİ HABER

EVRENSEL’den

SONRAKİ HABER

ESP’liler saldırıyı protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...